понеделник, 21 септември 2015 г.

Някои от най-странните проекти на DARPA

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) е американска военна агенция разработваща високотехнологични бойни технологии. Дори в официалните цели е разписано, че подготвят "технологични изненади" за враговете на САЩ. Следват няколко необичайни проекта на DARPA, вероятно имат и по-странни, но за тях все още няма публична информация.

1. Въздушен кораб, който може да превозва хиляда тона полезен товар.

2. Супер-бързо леко автономно превозно средство. Може да бъде управлявано от човек или просто да му се зададе къде да отиде и то само ще потърси маршрут. Апаратът сам решава как да реагира на атаки и препятствия.



3. Друг проект над който работят американците е летяща платформа на която безпилотните самолети и дрони ще могат да кацат и да презареждат гориво.

4. Говори се и за малки шпионски роботи, които няма да имат нужда от гориво, те ще поглъщат растения и така ще си набавят енергията.

5. Отделно се разработват и летящи шпионски роботи, приличащи на насекоми.



6. Камера, която ще може да наблюдава дадено пространство от всички възможни ъгли. Засега изглежда това е само идеен проект и още няма пълна яснота как ще се реализира на практика. Виждали сме подобни неща във фантастичните филми.



7. GPS системи с радиоактивно насочване. Това е доста интересен проект. Много от съвременните "умни" бомби и ракети се нуждаят от GPS навигация. В някои зони обаче настоящите сигнали са блокирани или заглъхват - като под вода например. Предложената система ще измерва ядрения разпад.

8. Мозъчни импланти. Това вече ми звучи твърде зловещо.


9. Патогени унищожаващи вражеските биологични оръжия. В това има голям смисъл. Днес е все по-реална опасността терористи или луди диктатори да се сдобият с биологични оръжия. Ако имаме такива микроорганизми, които търсят и унищожават опасните бактерии, това ще е от голяма полза.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар