петък, 4 септември 2015 г.

Русия, Сирия и Украйна - геополитическа игра на шах

На 1 септември тази новина предизвика фурор и нажежи страстите по форуми и сайтове:


Това е значима новина, но аз не бих я раздухвал извън пропорции, може да има важни последици, може и да няма.

Първо, пряка намеса на руски войски не е гаранция за успех. Руските генерали все още потръпват като се сетят за големия пердах, който армията яде в Афганистан.

Второ, това не е нещо ново, руснаците са в Сирия от началото на войната и това не е помогнало на Асад да не губи територия след територия. Хората от популярния сайт "The Daily Beast" са описали в тази статия редица случаи при които е доказано присъствието на руски военни в страната. Част от примерите:

- Застрелян в лицето руски ветеран участвал в редица войни, последната от която в Абхазия. Това се случва в Дамаск през януари 2013 и официалната версия е, че той просто бил там на "екскурзия". Да, очаквайте да повярваме, че се е подвизавал в Сирия като обикновен турист.

- В края на 2013 пък става известно фиаското с така наречения "славянски корпус" съставен от 267 чужденци, основно руснаци. Те е трябвало да защитават важен за режима град. Сирийските бунтовници обаче въобще не се впечатляват, че това са "непобедимите руснаци" и ги нападат. Няколко легионери са ранени (включително двама тежко) и целия "славянски корпус" си плюва на петите.

- През Октомври 2014 Свободната сирийска армия превзема база за подслушване на Асад в близост до границата с Израел. В нея са намерени писмени иструкции висящи от стените и написани на два езика - руски и арабски. Явно в базата е имало и руснаци, иначе защо им е да слагат такива инструкции там.

- В скорошно видео показващо военна техника на Асад в действие, се чува ясно руска реч на заден план.

И все пак тази новина не е и за подценяване. Защо им е на руснаците официално да обявяват, че пращат военни в Сирия, след като така и така го правят от години? Четох много теории, а и сам стигнах до редица изводи.

- Възможно е този акт да се използва за вътрешна употреба. Руския патриотизъм и гордост имат нужда от постоянно напомпване. Рейтингът на Путин се изстреля до небесата след "връщането на Крим в пределите на матушка Русия", но после празните хладилници на обикновения човек взеха да охлаждат ентусиазма. Сега е моментът руските власти да се тупат в гърдите каква велика сила са и да изтъкват как гордо защитават братския сирийски народ и Асад. Ако това е основната цел, то няма място за притеснение от присъствието на руски военни в Сирия.

- Възможно е с този ход руснаците да искат да подложат на напрежение американците и съюзниците им. Започнат ли руски военни да извършват полети в Сирия, е повече от ясно, че няма да се ограничат само с удари срещу "Ислямска държава", а биха бомбардирали и сирийските бунтовници, много от които са въоръжени или обучени от САЩ.

- Възможно е Русия да смята да изпрати толкова много войска в Сирия, че вече да не е възможно да се крие този факт и да минават с номерата за "просто туристи" или "доброволци". Това би бил най-лошият вариант, който би означавал, че Путин твърдо е решил да запази Асад на власт. Не е ясно какви биха били последиците и как биха реагирали САЩ, Израел и най-вече Турция и арабските страни, които желаят падането на Асад. Дали няма да се стигне до тотална война?

За последния вариант може би има няколко косвени доказателства. В Украйна за първи път от Февруари се възцари почти истинско примирие. Досега всеки ден руснаците нарушаваха примирието по над 50 и дори 100 пъти. Сега имаше дни с по едва 5-10 нарушения.



Дали това е случайно? Дали е затишие пред буря? Или има връзка със Сирия? Може би Русия изтегля голяма част от армията си от Украйна, за да я прати в помощ на Асад?

Също така за първи път попадам на видео от Москва в което граждани И ПОЛИЦИЯ премахват пункт за набиране на помощи за про-руските сепаратисти. Досега властите толерираха тези прояви, дори ги насърчаваха. Видеото е от 1 септември, същата дата на която се разпространи новината, че руски военни заминават за Сирия. Случайност?



Може би наистина е случайност. Може би премахват този пункт от видеото просто, защото той е на определена партия (национал-болшевики), която не е много любима на Кремъл? А може би сега изведнъж ще се появят пунктове за набиране на помощи и доброволци за Сирия, вместо за Украйна.

Следват още косвени доказателства.


Друга новина, която прочетох отново на 1-ви септември. Япония ще инвестира близо два милиона долара за възстановяването на инфраструктурата в Украйна (източник). Въпросът е, японците биха ли хвърлили пари, ако се очаква отново да се подновят бойните действия? Може би са наясно, че Русия сега ще насочи погледа си в друга посока?

С това не твърдя със сигурност, че Русия ще навлезе масирано в Сирия. Може би просто се опитват да ни накарат да мислим, че това ще се случи. Не всички във властта са си загубили ума и трезво могат да преценяват струват ли си някои рискове. Дали геополитическите и икономическите ползи за Русия си струват намесата в една толкова сложна война и плащането на немалка цена. Ако не си струва, едва ли Русия наистина ще се намеси решително в Сирия заради едната гордост.

Каквото и обаче да стане, изглежда още този месец септември, ще се разбере на къде отиват нещата в партията шах обвързваща Русия, Сирия и Украйна....

Няма коментари:

Публикуване на коментар