петък, 20 ноември 2015 г.

Забележителна техника и технологии

Много хора се прехласват по новите технологии и очакват с трепет пускането на следващия модел айфон. Лошо няма, аз също харесвам много от новите постижения на науката и техниката. Но в същото време отдавам значимото и на постиженията от миналото. Все се намира някоя стара технология, за която не съм чувал и която ме изненадва.

Като например корабите от цимент. Винаги съм си мислил, че основно плавателните съдове са от дърво (технология стара колкото човечеството) или от от желязо. Но се оказва, че в определени периоди от историята масово са се правили циментови кораби. Най-вече по време на двете световни войни, когато стоманата се е употребявала за направата на други машини - от влакове и самолети до танкове и оръдия.

Първият циментов кораб е построен през 1848 от Джосеф-Луис Ламбот, създателя на железобетона. Най-големият циментов кораб е произведения през 1919 петролен танкер SS Selma. Тези кораби изискват повече гориво от направените от метал, защото са по-тежки, затова в мирно време не се използват. Днес останките на много от тях все още могат да се видят край редица брегове в Америка и Европа.








Източник

Следва техника от настоящето.

Американските военни са разработили ръчна горелка, такава, която не изисква да е свързана с кабел към източник на захранване. Вярно, работи кратко време, но това е достатъчно за спасители да отворят заклещена метална врата в случай на инцидент.



А в Гренобъл, Франция е инсталиран необичаен уличен автомат. Той не е за кафе, а за кратки истории. Те са безплатни, не се изисква да пускате монети. Има три бутона - за истории, които отнемат около 1, 3 или 5 минути, за да бъдат прочетени.



Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар