сряда, 25 ноември 2015 г.

Противоречивите "Анонимни"

"Анонимните" са хакерска активистка групировка, която съществува от няколко години. За нея отново се заговори след атентатите в Париж, защото тя обяви война на "Ислямска държава". Много хора започнаха да гледат в положителна светлина на "Анонимните". Въпреки това за мен те си остават най-малкото противоречиви - има за какво да ги похваля, но има и за какво да ги критикувам. Често пъти действията са им безполезни, а в други случаи дори вредни и опасни.

Да почнем с най-скорошните събития - така наречената "онлайн война" срещу ИДИЛ при която "Анонимните" удариха хиляди туитър профили на поддръжници на джихадистите. Според последната информация от всички поразени акаунти само една малка част действително принадлежат на хора свързани с "Ислямска държава". Някои са на палестинци. Други са на хора подигравали се на ИДИЛ, явно "Анонимните" не разбират от ирония и не са схванали, че тези потребители всъщност са противници на джихадистите. Трети вид профили просто са на арабски и това е достатъчна причина за "добрите хакери" да ги причислят към ИД, а това на практика е расизъм.

Дори самата компания Туитър признава, че списъците съставени от "Анонимните" са "крайно неточни". Туитър е напълно наясно със заплахата от "Ислямска държава" и има специален екип следящ за нередности, в него има хора разбиращи добре арабски и можещи да преценят какво пише в профилите. Затова борбата срещу джихадистката пропаганда е добре да бъде оставена в ръцете на тези хора, а не "Анонимните" разбрали-недоразбрали да удрят случайни акаунти.

(Източник)

За произхода на тези хакери може да прочете тази статия, усещам в нея лек "хейт" (омраза), но поне е стъпила на факти:

Свобода, не Анонимни: Защо Анонимните са отровни?

Сигурно знаете, че и в България има хора представящи се за част от движението на "Анонимните". Те също са под всякаква критика. Да започнем с последното им видео, чието послание е расистко:



Освен това има сериозни подозрения, че на българските "Анонимни" конците са дърпани от Москва, поне така се предполага в тази статия:


И все пак има за какво да бъдат похвалени "Анонимните", както казах в началото - отношението ми към тях е противоречиво, а не отрицателно.

Например някои профили в туитър на отделни "анонимни" са много добри информационни канали. Научавам за неща и събития, за които официалните медии или не пишат или пишат твърде малко и неточно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар