четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Зелена енергия

Една добра новина:

Мароко на път да захранва 1 млн. души със слънчеви панели

А учени от перуанския университет UTEC (Universidad de Ingeniería y Tecnología) са разработили лампа, която се захранва...от растения! Или по-точно от микроорганизмите живеещи в почвата и сред корените на тези растения. Метална решетка улавя електроните изпускани от геобактериите. Създаденото електричество е достатъчно да захрани лампата. (Източник)


В южна Индия пък вече има уникално летище. "Cochin International" се захранва изцяло от слънчева енергия. Няма друго такова на света, поне засега. Енергията се доставя от 46 000 соларни панела. (Източник)


Само за сравнение, ето какво носи ядрената енергетика, смърт и разрушение:

Защитната стена, спираща радиоактивните води на АЕЦ "Фукушима", се е деформирала

1 коментар:

  1. Не съм съгласен с вашето твърдение. Ако се спазват всички мерки за безопасност ядрената енергетика е напълно безопасна. Освен това всеки би се съгласил, че тя е много по-евтина от енергията получена от слънчевите панели, който имат изключително скъпа поддръжка. В заключение мога да кажа, че и аз съм за технологичния напредък и откриването на алтернативни източници на енергия, но засега толкова омразната ви ядрена енергия е единствената добра алтернатива.

    ОтговорИзтриване