вторник, 12 януари 2016 г.

10 много стари бизнеси, които са още "в играта"

Kongō Gumi - строителство (578 г., Япония)

"Kongō Gumi" е най-старата строителна компания оперирала без прекъсване. През 2006 е погълната от "Takamatsu Construction Group", друга строителна фирма, но продължава да съществува като подразделение.

"Kongō Gumi" започва като семеен бизнес на един от строителите построили храма Шитеноджи (Shitennoji Temple). От тогава занаятът се предавал като семейна традиция от поколение на поколение.

Редно е да се отбележи, че фамилията Конго все още съществува в Япония и продължават да се славят като "Miya Daiku" (дърводелци). Не е ясно до колко все още са свързани с компанията основана от пра-пра-пра-....-пра-дядо им.


Nishiyama Onsen Keiunkan - хотел (705 г., Япония)

Този хотел започва като страноприемница край един горещ извор през 705 година и постепенно се разширява. Шогуни и самураи са отсядали там. Мястото е стопанисвано от една и съща фамилия - цели 52 поколения.


St. Peter's Stiftskeller - ресторант (803 г., Австрия)

Това е най-старият бизнес извън Япония работещ без прекъсване. Започва като неугледна монашеска кръчма.


Sean's Bar - кръчма (900 г., Ирландия)

За разлика от горните примери в които страноприемници и кръчми се разширяват до хотели и ресторанти, този бар остава верен на традицията си. Също така, за разлика от Япония, където многовековните компании се предават от поколение на поколение, "Sean's Bar" сменя много собственици.


Château de Goulaine - винарна (1000 г., Франция)

Тази винарна е разположена в един старинен замък, където днес съжителства с музей. Продължава да произвежда отлежали вина.


Pontificia Fonderia Marinelli - леярна (1040 г., Италия)

Тази леярна е изработила камбаните за някои от най-известните църкви и катедрали в света. От 1924 г. официално е призната от Ватикана за "папската леярна". Днес компанията се ръководи от двама братя - Армандо и Паскуале Маринели. Те имат 12 работници. Не са се разраснали като някои от горните примери, но все още са в бизнеса!


Rathbornes - производители на свещи (1488 г., Ирландия)

Тази фирма е основана 4 години преди Колумб да открие Америка и оцелява при какви ли те опасности - от чумата до появата на електричеството.


Beretta - производители на оръжия (1526 г., Италия)

Чували сте за тази компания предполагам, но знаехте ли, че е толкова стара? Основана е от Бартоломео Берета и първата му поръчка е да произведе 185 дула за аркебузи (старинно огнестрелно оръжие) за оръжейната на Венеция. През цялата си история, та до днес, тази компания се ръководи от фамилията Берета.


The Shirley Plantation - плантация (1613 г., САЩ)

Тази плантация се намира в щата Вирджиния и е най-старият семеен бизнес в САЩ. Всъщност, основан е още преди САЩ да се обособи като самостоятелна държава! Днес продължава да произвежда земеделска продукция.


Post och Inrikes Tidningar - вестник (1645 г., Швеция)

Този вестник е основан през 17 век от самата кралица Кристина. Публикува новини от Швеция и света, наблюдения на времето, поезия, новели. През годините преминава много трансформации. Последният книжен брой излиза на 1 януари 2007 в тираж едва 1500 броя. От тогава "Post och Inrikes Tidningar" е само онлайн издание, но все още оперира!


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар