петък, 8 юли 2016 г.

За инвазията в Ирак, за Косово и за принциптите позиции

Повече от 10 години се минаха от нахлуването на САЩ, Великобритания и съюзниците им в Ирак. През 2003 бях на анти-военните протести в София, защото знаех, че "доказателствата" за наличието на оръжия за масово поразяване в Ирак са изфабрикувани и основната цел на войната е икономическа облага за лица и компании от Запада свързани с оръжейния, петролния и строителния бизнес. Това нито бе първото ми участие в политическо мероприятие, нито пък значи, че подкрепях Садам.

Ако не броя партийните митинги, на които баба ми ме е водила като малък, то първият протест, на който отидох по своя воля, бе против американските бомбардировки над Сърбия през 1999. Колкото и да е непонятно за мозъчно увредените путинисти, аз и досега смятам, че откъсването на Косово бе противоречащ на всички правила акт. За разлика от путинистите ("щом Косово може, защо да не може Крим / Донбас"), аз имам принципи. Не! Не може нито Косово, нито Крим! Не може просто ей така да откъсваш територия от международно призната държава (независимо дали се нарича Сърбия или Украйна) и да прогонваш / тормозиш местното малцинствено население (сърбите бяха прогонени до голяма степен от Косово, така както сега руските окупатори се опитват да ликвидират татарите в Крим).

И макар да подкрепях кампанията "Не на войната за петрол", никога не съм подкрепял кръволока Садам Хюсейн. Още нещо, което ще създаде мозъчни крампи на путинистите - как може да си против САЩ и да не си за Садамчо?! Днес пък съм противник на руските окупатори, но това съвсем не значи, че подкрепям украинската олигархия управляваща страната сред ширеща се корупция.

Защо го казвам всичко това? Защото тази седмица излезе една новина, която за пореден път потвърди, че съм бил на абсолютно правилна позиция, когато едно време протестирах.

Лондон призна, че Блеър е излъгал за войната в Ирак

От документа, съдържащ 2.6 милиона думи, става ясно още, че решението за инвазията през 2003 г. е взето след слабо разузнаване и погрешни оценки, които не са били оспорени. Тогавашният премиер Тони Блеър е подценил въздействието на решението си върху Ирак и региона, въпреки изричните предупреждения за това. През юни 2003 г. британската обществена медия BBC разпространи информация, че правителството на Великобритания е преувеличило опасността от арсенала, притежаван от Ирак, за да оправдае войната. Още тогава критици на Блеър обявиха, че той заблуждава партията си, парламента и общественото мнение за основанията за войната.

Няма да се правя на скромен - бях прав да се противопоставям на войната в Ирак, вярвам че ще се окажа напълно прав и за неприемането на руската инвазия в Украйна и Сирия, дори това да е след години.

Все пак рядко нещо е само черно или само бяло.

Нахлуването в Ирак доведе до смъртта на стотици хиляди иракчани, до унищожаването на инфраструктурата на Ирак, до забогатяването на някои и без това свръхбогати американци и до възхода на "Ислямска държава". Но също така това събитие спомогна за утвърждаването на автономията на иракски Кюрдистан, нещо за което кюрдите там се бореха от години. Това го признават и самите кюрдски активисти, които дори направиха този леко ироничен колаж - Буш и Тони Блеър в кюрдски дрехи пред кюрдския флаг.



*****************

И за да изчерпя темата за Ирак, ето какво е казал този идиот Доналд Тръмп:

Тръмп: Саддам Хюсеин убиваше терористи, а не им четеше правата

Един ненормалник се възхищава на друг ненормалник. Саддам не се бореше с тероризма, той самият бе терорист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар