неделя, 11 октомври 2015 г.

Китай

Невероятно! За първи път Китай използва тактическа ракета срещу тайфун! Каква е била целта - изследване или манипулация на климата, не е съвсем ясно.

Тайфунът Мучжиге достига провинция Гуандун на 4 октомври. Ветровете са със скорост 217 км/час. Причинените щети са за над 3 милиарда долара, а жертвите са 20. Това е най-мощната буря поразявала района, но дали в силата и няма нещо повече?

Според базираната в Хонг Конг агенция Wen Wei Po на 3 октомври китайските военни изстрелват ракета право в окото на бурята. Тя е SY400 - тежаща 1 тон тактическа ракета земя-земя. Едната версия е, че са спуснати научни инструменти за проучване на тайфуна. Другата е, че са искали да намалят силата му като разпръснат определени вещества. Ако е било така, не е подействало или дори е имало обратния ефект - бурята се е засилила.

Между 1962 и 1983 САЩ също правят опити за обуздаване на урагани, макар и да не използват ракети.  Вместо това самолети разпръскват сребърен окис в бурята. Не помага, а Фидел Кастро дори обвинява американците, че се опитват да превърнат ураганите в оръжие.


Източник

Една друга новина свързана с Китай. В края на миналия месец публикувахме тази статия:

Нов стъклен мост в Китай подобрява световния рекорд

Е, един от стъклените панели се е напукал, макар и да не се е счупил. Ако някой е минавал точно в този момент по него, със сигурност си е докарал силни емоции.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар