събота, 3 октомври 2015 г.

Научни новини

Климатът е известен със своите сезони и цикличност. Валежите от сняг, ниските и високите температури, мусоните и т.н. обикновено се проявяват в точно определено време от годината. Една нова научна новина обаче силно ме озадачи. Изглежда и при най-дълбоките земетресения има сезонност! Това са установили двама учени след като прегледали данните за големите дълбоки земетресения (дълбочина поне 500 км и магнитуд поне 7 по Рихтер) от 1900 г. до днес. 42 от 60 са се случили в периода април-октомври. Учените не са сигурни каква е причината, но може би има нещо общо със гравитацията от Слънцето или наклона на земната ос. (Източник)


Друго изследване пък е установило, че хоботите на пчелите са започнали да стават по-къси. Това е в резултат на климатичните промени. Много видове пчели са пригодени да събират нектар от определени цветя. С глобалното затопляне обаче тези цветя са застрашени. Ето че пчелите еволюират, за да оцелеят! По-късите хоботи ще им позволят да посещават и по-плитки цветя. (Източник)


Една новина и от сферата на археологията:

Британски археолози смятат, че са открили гробницата на Нефертити

И една новина от Русия.

Анатоли Бручков е руски учен, който преди няколко години си е инжектирал в тялото вид бактерия на 3.5 милиона години. Смята, че тя забавя стареенето и дори е ключа към вечния живот. Преди това е експериментирал с мишки, но решил, че е време да пробва и с хора - със самия себе си. В скорошно интервю той казва, че се чувства добре, през последните две години никога не се е разболявал от грип и освен това работи повече. Е, дано това не е плацебо ефект. (Източник)

Няма коментари:

Публикуване на коментар