петък, 30 октомври 2015 г.

Военна сводка - 30 октомври 2015

Започвам с поредните кадри от геноцида, който руските войски извършват в Сирия. Руските генерали твърдят, че не бомбардират цивилното население. Вижте сами и се уверете какви лъжци са руските власти. Видеото е от вчера.



И въпреки масираните бомбардировки Свободната сирийска армия и другите бунтовнически формирования бележат успехи през последните няколко дни.

Сирийските бунтовници на юг от Алепо поразяват група войници на Асад докато получават разяснения от офицерите си. Кадрите са от преди два дни.



Около Дамаск пък поне трима войници от правителствените сили са се предали на бунтовниците.



В Хама армията на Асад губи автоцистерна за гориво.



Видях, че в Интернет е възникнал въпроса, защо сирийските бунтовници използват много от дадените им ракети TOW за унищожаване на обекти различни от танкове - камиони, булдозери, цистерни. Все пак това са скъпи ракети и основната им цел е да поразяват бронирани машини. Отговор на това основателно питане е даден в тази статия:

But Why Bulldozers? - The Impact of Destroying Logistics

Ще се опитам накратко да предам основните моменти.

Първо, бунтовниците унищожават и много танкове, винаги когато се появи някой. Второ, бойците зад установките едва ли са най-големите стратези и тактици, пък и кой би могъл обективно да прецени в такава напрегната обстановка кое е по-правилно? Да взриви джипа на врага, който е пред очите му или да изчака евентуално да се появи някаква по-голяма цел? Трето, макар и да са скъпи ракетите TOW, бунтовниците, поне до колкото ми е известно не плащат за тях. Получават ги като помощ от различни страни в Близкия Изток и индиректно от САЩ. Така, че не е нужно да ги пестят.

Но последната най-важна причина е, че унищожението на логистиката на Асад е най-добрия път за побеждаването му. Всяка взривена цистерна означава по-малко гориво за танковете, а всеки камион с амуниции, означава по-малко снаряди за тях. Ако няма с какво да се движат и с какво да стрелят, танковете са просто купчина желязо. Булдозерите пък строят земни ровове, валове и прегради. Зад тях се крият правителствените войници и техника. Без булдозери, няма да има и защитни съоръжения и асадистите ще са много по-лесна мишена. Така, че използването на противотанкови ракети срещу уж "второстепенни" цели е напълно оправдано.

Хм, мислех да "сложа точката" на материала, но попаднах на няколко обезпокояващи снимки. Твърди се, че показват първите групи от бойци на "Ислямска държава" някъде в Кавказ! А това е много сериозно! Ало, Путин, нали се бореше с ИДИЛ, а тя се разпростира на все повече територии?!


2 коментара: