вторник, 27 октомври 2015 г.

Смъртоносното наследство на анти-ХИВ конспирацията

Безгранични са възможностите на хората да отричат абсолютно всичко, дори и най-доказаното. Някои отричат ваксините, други глобалното затопляне, има дори една малка групичка, която отрича това, че Земята е кръгла! Това последното не е шега - наричат се "Flat Earth Society" и вярват, че нашата планета е плоска.

Досега обаче не бях чувал за хората отричащи това, че СПИН се причинява от вируса известен като ХИВ. Именно за тях ще стане въпрос в настоящата статия.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е описан за първи път през 1981 и около две години учените са се чудили какво го причинява. Млади и здрави хора изведнъж започват да страдат от какви ли не заболявания и в крайна сметка да умират.

ХИВ е открит през 1983 г. и само по себе си е доста интересен вирус. Няма два еднакви генома на вируса на ХИВ, дори и от един и същи човек, карайки някои от специалистите да наричат вируса на ХИВ най-високия етап в еволюцията на вирусите. Бързо ХИВ е установен като причинител на СПИН.

Почти веднага с това научно откритие, се появява и общественото движение отричащо медицинското заключение. Според тези хора ХИВ въобще не съществува или е напълно безвреден вирус. СПИН не се причинява от него, а от нещо друго. Въпросните хора смятат, че ХИВ е една голяма лъжа и конспирация дело на фармацевтичните компании искащи да продават лекарствата си. Нещо повече, някои от тях смятат, че дори самите анти-СПИН лекарства предизвикват СПИН.

Един от хората подели през 80-те кампания срещу официалното заключение за СПИН е Стивън Ковачев (Steven Kovacev), който като му гледам фамилията, може би има български корени. По онова време Ковачев е активист за правата на гейовете от дълги години, преживял е какво ли не - размирици при протести, брутално отношение от полицията, враждебност от хетеросексуални доктори. През същата година Рейгън се кандидатира за повторен президентски мандат, едно от обещанията му е да ликвидира СПИН-а. Войната във Виетнам и аферата "Уотъргейт" не са толкова назад във времето и хората още помнят как правителството е криело информация. Всичко това кара Ковачев и много други хора да се усъмнят във версията за вируса ХИВ причиняващ СПИН. Ето какво са си мислили - доказано е, че правителството е лъгало преди (Виетнам, Уотъргейт), защо да не излъже пак? В същото време би било много по-лесно да обещаеш нещо за което тайно знаеш, че не е реален проблем, така че дали Рейгън не обещава да се пребори със СПИН-а, защото знае, че причината не е ХИВ, а нещо друго, много лесно лечимо? Трето, много хора продължават да мразят гейовете и по всякакъв начин се мъчат да им навредят, дали лекарствата срещу СПИН всъщност не целят избиването на хомосексуалните? Последното е във връзка с това, че поне в началото болните от СПИН в САЩ са предимно гейове.

Четейки тези аргументи, намирам известна логика и дори здрав разум в тях. Хората действително са имали право да бъдат мнителни към всичко което им казват властите. Проблемът с тази теория на конспирацията (а и с много други) е не, че първоначално са се съмнявали. Проблемът е, че много от вярващите в нея, продължават да я подкрепят с години, въпреки хилядите смъртни случаи и научни доказателства. На практика при всички развили СПИН е открит и ХИВ, който няма ХИВ, няма и СПИН. Но въпросните хора, вече не търсят доказателства и аргументи, те подкрепят теорията само заради вярата си, това почти се превръща в нещо като религия за тях. Но да продължим с историята.


И така Ковачев е скептичен към ХИВ-СПИН връзката. Тогава чува за един учен на име Питър Дусберг (Peter Duesberg) от Университета в Бъркли, който вярва, че ХИВ е напълно безвреден вирус (продължава да го вярва и до днес). Веднага се подема кампания против официалното заключение, като основните нейни аргументи са изказванията на Дусберг. Това между другото е характерно за много теории на конспирацията, били те за глобалното затопляне или ваксините, намират си някой учен несъгласен с изводите на останалите си колеги и той става за тях "Светая Светих".

В същото време и един международен играч започва да "налива масло в огъня" на конспиративните теории за СПИН-а. След разпадането на СССР и Източния блок, бивши служители на КГБ и източногерманските служби ЩАЗИ признават, че през 80-те години нарочно са разпространявани на Запад теории, че СПИН е разработен в секретна лаборатория в САЩ и има за цел да ликвидира негрите. Това е поредния опит на КГБ да разклати демократичния свят.

И така, анти-ХИВ движението се оказва доста силно. Ковачев и други активисти започват да посещават сбирки на HEAL AIDS, организация в началото предлагаща алтернативни лечения за СПИН, но в края на съществуването си занимаваща се основно с отправянето на вербални нападки към учените изследващи ХИВ. Ковачев прегръща идеята, че СПИН може да се лекува само с витамини и хранителни добавки. През 1985 заедно с тогавашния си интимен партньор дори отварят магазин за "органична храна" в Ню Йорк.

През 1990 обаче партньора на Ковачев умира от СПИН, по ирония на съдбата точно на Международния ден за борба със СПИН. Пет години по-късно умира и новият приятел на Ковачев. Никой от тях не е искал да взима от признатите от науката лекарства задържащи развитието на ХИВ/СПИН. Ковачев също е диагностициран със СПИН, но дълго време отказва да се подложи на каквито и да било терапии, вместо това си гълта витамините.

Но положението му се влошило. Както самия Ковачев разказва:

"През 1995 аз умирах, бях загубил желанието да живея".

Тогава през 1996 се появява нов набор от научно доказани терапии срещу СПИН. Ковачев въпреки досегашните си разбирания се подлага на тях и (о, чудо!) за първи път от години броя на T-лимфоцитите в тялото му се увеличава. Най-накрая Ковачев повярвал във връзката между ХИВ и СПИН. През 1997 той става първият човек със СПИН пробягал Бостънския маратон.

Междувременно обаче анти-ХИВ движението се разгаря с пълна сила в нова страна. През 1999 година в Южна Африка президент става Табо Мбеки (на снимката), който е върл противник на официалните заключения за СПИН. Още преди това, като вицепрезидент, вместо да внася доказани лекарства против СПИН, той промотира "лечебно" средство наречено Virodene. То естествено не помага срещу СПИН, но се оказва, че съдържа индустриален разтворител наречен диметилформамид, който причинява увреждания на черния дроб.


Създател на Virodene е Олга Визер (Olga Visser), учен от университета в Претория. Тя и нейния съпруг са приети с големи почести от Мбеки. След време, когато се разбира, че "лекарството" не действа, вместо да приложат ефективните терапии, властите в Южна Африка продължават да разчитат на "чудодейни средства". Стига се до там дори да вярват на пенсионирана холандска медицинска сестра, която разпространява лекарство наречено от нея "Решението за Африка". Самата здравна министърка по това време, наречена Цамбалала-Мсиманг (Tshabalala-Msimang) твърди, че диета от африкански картофи, чесън и лимони лекува СПИН. Табо Мбеки пък организира "научни" конференции за СПИН на които кани много отрицатели на ХИВ като споменатия Питър Дусберг.

В резултат на тази политика хиляди умират от СПИН в Южна Африка. Нелсън Мандела, великият водач на движението борило се срещу апартейда, поставя под въпрос действията на Мбеки. Вместо да се слушат в неговия глас обаче, властите го нападат и унижават. Мандела обаче не се плаши от тези жалки особи, той е преживял какво ли не по времето на бялото расистко управление.

На долната снима Мандела подкрепя активисти от TAC борещи се за въвеждането в употреба на доказано ефективни лекарства.


През 2002 TAC постига първия си успех - принуждава правителството да внесе лекарствата ARV не позволяващи на болна бременна жена да предаде вируса на ХИВ на детето си. Постепенно движението на отрицателите в Южна Африка запада. Днес тази страна има едно от най-ефикасното лечение на ХИВ/СПИН в целия свят.

В САЩ обаче движението се възражда. През 2000 година известната група "Foo Fighters" дори участва в концерт в подкрепа на отричането на ХИВ. Разни откачалки пък започват да отправят смъртни заплахи срещу хора провеждащи кампании за предпазване от СПИН, дори ги нападат физически.

2001 се определя като връх в развитието на движението на отрицателите в САЩ. От една страна много хора получават лесен достъп до Интернет и това позволява разпространението на всякакви идеи. А от втора конспиративните теории отново избуяват. Лице на кампанията отричаща ХИВ става жена на име Кристин Магьор (Christine Maggiore). Самата тя е носител на ХИВ, но има харизма и е много убедителна. Появява се по медиите, промотира алтернативни лечения за СПИН-а и много хора се прехласват по нея. Ето я като бременна на корицата на авторитетно списание през 2001 година:


Магьор категорично отказва да взима лекарства, които биха предотвратили предаването на ХИВ на детето ѝ. Дъщеря ѝ се ражда със СПИН и умира през 2005, едва на 4. Магьор не вярва смъртта на детето да има нещо общо с ХИВ вируса, самата тя умира през 2008 година. Това е тежък удар за движението на отрицателите и постепенно то се маргинализира. През 2012 то е доста слабо и изолирано. През въпросната година към движението се присъединява човек на име Джон Странгис (John Strangis). Както самият той обяснява след време, вече е вярвал в някои конспирации и му е било лесно да повярва и в тази. Скоро става говорител на кампанията на отрицателите. Днес си спомня как много от другите членове на движението са вярвали в много странни неща - че Международната Космическа Станция не съществува или, че въобще никакви вируси не съществуват.

Жената на Странгис е носителка на ХИВ и естествено не взима никакви лекарства. През 2014 тя забременява. За разлика от Магьор това семейство решава да позволи на докторите да я лекуват с лекарствата предпазващи от предаването на вируса на детето. Синът им се ражда без ХИВ. Странгис обаче е яростно критикуван от съидейниците си като предател. След раждането на детето им, съпругата на Странгис се разболява и почти умира. Най-накрая започва да взема медикаменти и се оправя. Странгис окончателно напуска движението на отрицателите. Разказва, че от тогава е видял във Фейсбук поне четири обявления за починали негови някогашни съидейници.

Въпреки всичко и до днес има хора в САЩ, които отричат вируса ХИВ да причинява СПИН и не вземат мерки като презервативи например, за да се предпазят.

Източник

1 коментар:

  1. Пфф, типични примери за това как сляпата вяра на шепа хора и разпространяването на една нелепа теза от тях е опасна не само за самите тях, но за близките им, децата им, както и за всеки наивник, който им вярва.

    Подобно е вярването, че малките деца не трябва да се имунизират.

    ОтговорИзтриване