вторник, 9 август 2016 г.

Конспирация: Едуард Сноудън е мъртъв?

На 5 август официалният Туитър профил на Едуард Сноудън публикува странно закодирано съобщение:


В последствие този туит бе изтрит, но веднага тръгнаха конспирациите, че това е "ключ на мъртвеца (dead man’s switch)" и Сноудън е мъртъв.

"Ключът на мъртвеца" е такова устройство, което се задейства, ако определен човек е неспособен да извърши определено действие (примерно е изпаднал в безсъзнание или е умрял). Нещо подобно има във влаковите локомотиви, макар там да не се нарича точно така - машинистът трябва през определен интервал от време да натиска един педал с което удостоверява, че не е заспал. Ако не извърши това действие, се задействат разни аварийни системи - все пак е опасно каращият влака да задреме (или да му се случи нещо по-лошо).

В случая на Сноудън, се заговори, че той е настроил това съобщение да се появи в Туитър на определена дата. Преди настъпването на тази дата, Сноудън я измества с още няколко дни или седмици. Прави така всеки път малко преди да бъде публикувано съобщението. Ако пропусне и съобщението се публикува най-накрая, това значи, че нещо му е попречило отново да промени датата - може би е арестуван, може би е умрял...


Е, в случая едва ли тази конспирация ще се окаже вярна. Негови познати и близки приятели твърдят, че Сноудън е добре, пък и нали някой е изтрил въпросното странно закодирано съобщение, най-вероятно това е самият той.

А какво ли все пак значи този код?

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар