петък, 8 април 2016 г.

С какво са били въоръжени космонавтите при различните полети

По принцип Космосът е забранена за оръжие зона. Това обаче се отнася най-вече за орбитални оръжия като сателити с атомни бомби или лазери, а не за лични защитни средства. А се оказва, че и американските астронавти и съветските космонавти са имали разни малки оръжия или поне инструменти, които могат да се използват като такива. Едва ли са ги носили, за да се отбраняват срещу атакуващи извънземни. По-скоро те са били за извънредни случаи. Примерно в космоса - аварии, при които с джобното ножче може да се опиташ да направиш някакъв бърз ремонт - да прекъснеш аварирал кабел, да развъртиш болт. На Земята - за защита от диви животни като мечки, ако например след спускането от орбита, космонавтите се озоват в диви места като Сибир или Аляска. И все пак, при нужда тези защитни средства са можели да служат и точно като оръжия - срещу извънземни или други хора.

В мисията "Mercury Freedom 7" (5 май 1961) американецът Алан Шепард носи джобно ножче марка "Camillus".


Друг нож носен от американците при космическите мисии в периода 1960-1963:


Мачетето, част от комплекта за оцеляване на мисиите "Джемини" и "Аполо". Тези мисии по план са се приводнявали около екватора. Затова ножът е сменен с мачете, в случай, че астронавтите попаднат в джунглата.


Прост пенетрометър

Този пробиващ инструмент е ползван да се измери плътността/твърдостта на лунната почва. При нужда може да пробива и хора/извънземни.


През 1971 при кацането на мисията "Аполо 17" на Луната, американците носят и един стик за голф с който удрят две топки. Това е чудесно оръжие да бухаш някой по главата.


А това е уред за упражнения с който астронавтите от "Apollo 11" са поддържали форма в космоса. Може да се използва и като прашка или въже за душене.


Да не забравяме и приборите за хранене, при нужда стават за оръжия.


След мачетето, НАСА се връща към джобните ножчета, така е и до днес. Швейцарските "Victorinox" се използват дори на Международната космическа станция.



Руският пистолет-мачете TP-82 използван от космонавтите между 1982 и 2006. Към дръжката на това оръжие може да се прикрепя острие на мачете. Един от създателите му е космонавтът Алексей Леонов. Той настоявал именно за такова оръжие, защото след като се спуснал от космоса му се наложило с дни да се скита из дива гора преди да бъде открит.





Във фантастичните филми основното оръжие на космонавтите е бластерът, оказва се обаче, че има разработени и истински лазерни пистолети.


Руснаците са носели различни модели лазери, чиято цел е била да повредят, ако се наложи, оптичните датчици на вражеските (разбирай американските) космически кораби и сателити.







Кози крак.

Универсален инструмент и ефикасно оръжие. Всеки, който е играл "Half-Life" ще го оцени.


Касапски нож за месо. Снимка от 1997 на Валери Корзун, командир на мисията "Мир 22".


Джобно ножче специално разработено за НАСА през 1999. Едва 30 бройки са произведени. Ако някой се сдобие с едно такова, то ще струва цяло състояние.


Бормашина. Единственият ми коментар - "оу, йеее".


Специален модел руско мачете.



И разбира се, пистолет "Макаров", за къде без него.


Водни пистолети. Американците са използвали разновидности на водните пистолети (за топла или студена вода). Ползвани са за готвене или за осигуряване на питейна вода.




Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар