неделя, 10 април 2022 г.

Погрешен пример за лудостта на глобализираната икономика

Преди известно време някой публикува в Интернет снимка на пакетирани круши отгледани в Аржентина и пакетирани в Тайланд. Човекът твърди, че ги е купил в САЩ. На пръв поглед това изглежда като поредното безумие на капитализма. Крушите обикалят половината свят, не може ли просто да се отглеждат локално там където се потребяват!? Защо е нужно такова разхищение на време и ресурси за транспорт?! Всъщност, един човек в коментарите под снимката беше обяснил случая с крушите, оказва се, че поне в този случай нещата са доста логични.


 

Крушите се отглеждат в Аржентина, когато там е лято. Тази страна е в южното полукълбо и по-същото време в северната полусфера е зима. Разбира се, в страните, където сезона е неблагоприятен, може да се отглеждат круши в парникови условия, но това е доста по-скъпо. Това е отговорът на въпроса защо тези плодове не се отглеждат там, където се ядат.

В Тайланд и цяла югоизточна Азия пакетираните плодове са изключително популярни и има огромно търсене, затова Аржентина изнася своята продукция за там. Но защо не се пакетират в самата Аржентина? Крушите се берат 1-2 седмици преди да узреят, толкова време продължава и пътуването с кораб до южна Азия. Плодовете зреят по пътя и след това се пакетират в Тайланд. Тоест пести се време. Ако се пакетираха в Аржентина след като вече са узрели и след това се транспортираха с кораб, цялата процедура щеше да е с 2 седмици по-дълга.

А защо в крайна сметка пакет круши се е озовал в САЩ? Не може ли и там да се изгради една пакетираща фабрика и от Аржентина да се карат плодове, които да зреят по пътя? В САЩ търсенето на круши не е голямо, дай на американците бифтеци и пържоли. Няма достатъчно търсене, за да се изгради цяла пакетираща фабрика. Затова, за да покрият малкото потребление на круши, американците през зимата внасят тези плодове от Тайланд.

Просто и ясно.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар