сряда, 10 декември 2014 г.

Американски самолети пилотирани от иранци може би атакуват севернокорейски танкове в Близкия Изток

Това определено звучи като новина тип "какво по дяволите!?" (WTF - на английски). Самолети американско производство, които са пилотирани от иранци, да атакуват севернокорейски танкове, които са управлявани от джихадисти?! Не е сигурно, че точно това се случва, но като съберем две други новини, изглежда напълно вероятно да се случи и на практика.

Първата новина е от 3 декември. Американски самолет F-4 Phantom е забелязан да атакува цели на Ислямска държава в Ирак. Той е нямал абсолютно никакви опознавателни знаци, тоест вероятно не е бил част от коалицията държави, които в момента нанасят въздушни удари срещу джихадистите без да се налага да го правят анонимно. А и този модел отдавна не е на въоръжение в армията на САЩ. В такъв случай остава да се предположи, че самолетът е на някоя съседна държава - най-вероятно Иран.

Почти по същото време дойде и втората новина - че Ислямска държава се е докопала до руски танкове модифицирани в Северна Корея. Така че, като се съберат двете новини, е напълно възможно заглавието на тази статия да е самата истина или да стане истина в един следващ момент.

Как обаче се е стигнало до тук? Във всяка видео игра тип "пуканица в първо лице" (first-person shooter), това да взимаш оръжията и амунициите на своите врагове е съвсем нормално, дори вече в много игри става автоматично. В реалния живот обаче нещата съвсем не са така и като цяло враждуващите армии не го правят. Макар често да пленяват вражеско оборудване, военните рядко го ползват. Първо, ако използваш техника на врага, има опасност други бойни единици от твоята армия да те помислят за враг и да стрелят по теб. Второ чужда техника по-трудно се усвоява, а пък да не говорим колко трудно се поддържа - ако се развали, не можеш да си поръчаш резервни части от врага.

Именно затова войските избягват да използват вражеска техника. При един продължителен конфликт обаче наличните възможности се изчерпват и "искаш - не искаш" започваш да използваш каквото имаш под ръка.

А сега малко по въпроса как точно се е озовало споменатото оборудване в ръцете на иранците и джихадистите.

Днес Иран и САЩ може да се приемат за врагове, не така обаче е било преди иранската революция от 1979 г. Тогава са били в много близки отношения и американците са доставили самолети F-14 Tomcat и F-4 Phantom на Иран.

След революцията ситуацията коренно се изменя - двете страни стават врагове. През 80-те години американците дори развиват нещо като параноя, че самолетите, които самите те са предоставили на Иран, ще бъдат използвани срещу тях. Това е и причината през 1988 американският кораб USS Vincennes да свали ирански пътнически самолет, бъркайки го за подготвящ се за атака F-14.

Така че, лесно можем да обясним от къде иранците имат американски самолети. Една странична забележка - Турция, друга страна от региона, също има F-4 Phantom, макар че не е ясно защо би искала да напада джихадистите, досега отказва да се включи в коалицията. Иран от своя страна многократно се е обявявал против Ислямска държава.

А за танковете и Ислямска държава. През лятото джихадистите плениха няколко военни бази в Сирия. В някои от тях са намерили древните руски танкове T-55, които обаче са с подобрения извършени в Северна Корея (известни като T-55MV). Севернокорейците са доставили тези танкове на Асад и те са се озовали в ръцете на Ислямска държава.

Както беше споменато, при нормални условия, армиите не предпочитат да използват чуждо оборудване. Но ситуацията в Близкия Изток е всякаква друга, но не и нормална и ще ставаме свидетели на все повече "какво по дяволите!?" моменти.

Примерно от по-стари новини знаем, че Ислямска държава има в ръцете си немски противотанкови ракети, освен това много чужденци от Западна Европа се сражават в редиците и. Известно е, че група холандски рокери пък се сражават на страната на кюрдите. А членове на улична банда от Лос Анджелис се бият на страната на Асад. Кой до скоро е мислил, че ще се появят такива новини? А изглежда конфликтът няма намерение скоро да стихва....

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар