петък, 6 февруари 2015 г.

Едно интересно съвпадение


Наскоро си купих една книжка втора-употреба за 20 стотинки. Ако се чудите къде съм намерил толкова евтино четиво, ще ви кажа - на пл. Славейков в София има една единствена сергия на която има и един кашон с книги за по 20 ст. Не очаквайте обаче нещо кой знае какво да намерите там, макар че от време на време има и истински находки. Но да се върна на основната история - книгата която си взех е "Смърт в екстаз" на Лари Нивън, издание 1992. Дизайнът на книгата е правен от някаква фирма "tandem G", която дори си е изтипосала една хубава реклама на вътрешната страна на задната корица.


От чисто любопитство реших да проверя дали тази някогашна фирма подвизавала се в "Младост 2", все още съществува. Изглежда не, защото нищо не успях да намеря за нея...поне не в България. Попаднах обаче на една израелска фирма със същото име, това е нейният сайт:

http://www.tandemg.com/

Изглежда между двете фирми няма нищо общо. Сегашната израелска фирма е ИТ компания, докато някогашната българска се е занимавала с дизайн и предпечат. И все пак ме порази нещо. От горната реклама на българската фирма виждате как двама мъже карат едно невидимо колело (поне аз така тълкувам графиката), а на сайта на израелците има ето това:


Отново колело за няколко човека! Какво съвпадение - две напълно независими фирми с еднакво име използват един и същ мотив! Ако наистина това е изцяло случайно съвпадение, то то е забележително. Но може да има и друго обяснение, длъжен съм все пак да помисля и за други възможности. Може би някой от създателите на българската фирма е имигрирал в Израел и там е създал нова компания със същото име - тогава е нормално в главата му да са едни и същи мотиви. От друга страна е нормално за всяка фирма която има в името си думата "тандем" да използва в рекламите си някаква колективна дейност - но защо и двете са избрали именно карането на велосипед за няколко човека, а не гребането в кану-каяк примерно?

Няма коментари:

Публикуване на коментар