четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Един американски идиот в Русия

Американец се опитал да проникне в Русия, за да живее по-добър живот. Звучи като виц, но не е. На 14 септември т.г. Хулио Прието, от американския щат Колорадо, се опитал да влезе с автомобил на територията на Руската федерация от Казахстан. Граничните власти го спрели, защото нямал виза. Тогава мъжът се опитал да се вмъкне нелегално като заобиколи пропускателния пункт. Бил арестуван.

Прието твърди, че искал да емигрира в Русия, за да "живее по-добър живот". Това не трогнало руския съд и американецът бил глобен 7000 рубли (105 долара), след което бил депортиран обратно в САЩ с полет на Аерофлот.

Кандидат-емигрантът твърди, че е разочарован от развитието на случая, бил се надявал да "почувства прословутото руско гостоприемство".

Източник

Такива идиоти винаги е имало - да бягат към по-лошото. Има шепа американци, които през годините на Студената война се установяват в СССР. Дори има 3-4, които забягват в Северна Корея.

Най-известният подобен случай е този на Лий Харви Осуалд. През октомври 1959, едва на 20 години, той бяга в СССР, защото вярва, че това е страхотно място за живеене. Руснаците го приемат на драго сърце, все пак не случайно Ленин е въвел термина "полезни идиоти". Хора, добре омотани в заблужденията си, които могат да бъдат използвани за постигане на определени цели. Та полезният идиот Осуалд служи като пример "как в СССР е по-готино от САЩ" и едва ли не хората от Запада се опитват да се преселят там (макар че в действителност е точно обратното - всички бягат на Запад).

Осуалд получава работа в завод за телевизори в Минск. Бързо обаче илюзиите му са разбити. През 1961 пише в дневника си:

"Започвам да обмислям намерението си да остана. Работата е бозава, парите, които изкарвам няма къде да се харчат. Няма нощни клубове или боулинг зали, няма места за отдих, освен танците организирани от работническия синдикат".

Лий Осуалд се свързва с американското посолство в Москва и успява да ги измоли да се върне обратно в САЩ. Това се случва през 1962. Останалата част от историята вероятно я знаете - президентът Кенеди е убит на 22 ноември 1963. Осуалд е арестуван и обвинен за убийството. Преди да замине за СССР, той е служил в американската армия като снайперист. Само два дни по-късно, на 24 ноември самият Осуалд е застрелян докато го водят от полицейския арест към затвора. Цялата история е доста мътна и има много неизвестни около смъртта и на Кенеди и на Осуалд. Безспорно е едно Лий Харви (независимо дали е истинският убиец или не) е бил лесно манипулируем.

Чудя се този Хулио Прието, който сега са върнали в САЩ, дали и той няма на свой ред да направи някоя голяма глупост. Казват, че тайните службни и на САЩ и на Русия развиват техники за психически контрол. Дали преди КГБ да позволи на Осуалд да се върне в САЩ, не са го "програмирали"? Дали сега и Прието не е "програмиран" по същия начин? Може би той е бил резервният план, в случай, че Тръмп не успее да стане президент. Дали Хулио Прието не е трябвало да ликвидира Хилъри Клинтън?


Няма коментари:

Публикуване на коментар