неделя, 8 октомври 2017 г.

Кръглите блокове на Москва

В началото на 70-те архитектът Евгений Стамо и инженерът Александър Маркелов излагат необичайна идея - жилищен блок във формата на кръг с диаметър 150 метра. В центъра на окръжността ще има игрище и зелени площи. Апартаментите ще са над 900 и в комплекса ще има всичко необходимо - магазини, аптека, поща и т.н. Идеята е реализирана на практика през 1972 в Москва. Властите са толкова впечатлени, че решават да бъдат построени още такива блокове.


Наближават летните олимпийски игри през 1980, чиито домакин ще е именно СССР, затова съветските власти решават да построят 5 кръгли блока символизиращи емблемата на игрите. До 1979 е построен едва още един блок и затова целият проект е спрян. Съветският съюз е пред икономически колапс, тези сгради са скъпи за поддръжка, а и са доста неудобни. Освен това по план блоковете са толкова далече един от друг и така произволно разположени, че нито от земята, нито от въздуха може да се направи някаква прилика с олимпийската емблема.

Днес двата кръгли блока продължават да се използват за жилищни сгради. Всеки от тях има по 9 етажа и 20 входа. Посетителите идващи на гости казват, че е истински ужас да се намери точния вход и апартамент. Местните наричат блоковете "гевреци".

Източник








Няма коментари:

Публикуване на коментар