сряда, 25 юли 2018 г.

На Марс съществува голямо подземно езеро с течна вода

Днес екип учени оповести новина, която поне за мен може и да е най-важната новина на годината. Под южния полюс на Червената планета, в така наречената област Planum Australe, е засечено голямо подземно езеро с вода в течно състояние. Да припомня - досега на Марс е откривана вода под формата на лед или изпарения в атмосферата, освен това има следи, че в миналото е имало и вода в течно състояние, но никога до сега не бе откривана в днешно време такава вода. Откритието е направено с помощта на апарат намиращ се в орбита около планетата. Всъщност подземното езеро е засечено още през 2012, но типично за учените новината не е оповестена, за да могат "да я проверят". И преди съм недоволствал против тази научна тактика - откриват нещо и дълги години го проверяват. Може би, някъде, някой научен екип държи в ръцете си доказателството за съществуването на извънземни, но не бързат да го съобщават, "за да са сигурни".

Иначе новината пак казвам е огромна! Където има вода, вероятно има и живот. Освен това с водните басейни са свързани какви ли не тайни и загадки. Не случайно имам специален етикет "Водни тайни" в основния си блог Мистерика:


Малко конкретни данни за откритото езеро. То е широко около 20 километра и се намира на километър и половина под повърхността на планетата. Какви ли тайни крие в себе си?

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар