събота, 7 юли 2018 г.

В капан под земята - продължаващата драма с децата в Тайланд

Докато светът следи помпозното футболно първенство в Русия, една друга драма се разиграва с един друг футболен отбор в Тайланд. Той е съставен изцяло от деца - 12 на брой и техния треньор. Те не се борят за медали, борят се за живота си.

Всичко започва на 23 юни. 25-годишният треньор на детския футболен тим "Дивите глигани” и неговите възпитаници - 12 момчета на възраст между 11 и 16 години – оставят велосипедите си, нарамват раниците си и поемат към пещера, сгушена в планините в Северен Тайланд. Треньорът не само тренира отбора, но е приятел с децата – чака ги след училище за тренировки, често ги води на екскурзии и подобни изследователски мисии. И преди също са посещавали пещерата, която е популярна и сред туристите.

Докато групата е вътре, започва да вали проливен дъжд, така характерен за дъждовния сезон в Тайланд. Входът на пещерата бързо бива наводнен, а водата започва да се провира все по-навътре из нейните проходи. Тя помъква със себе си кал и боклуци, които запушват някои от тунелите. Треньорът и малките футболисти са принудени от обстоятелствата да продължат навътре из този скален лабиринт в търсене на по-висока точка, надявайки се, че ще намерят място, до което водата няма да ги достигне и удави. Часове по-късно горски служител забелязва, че велосипедите още са на мястото, където децата са ги оставили. Той съобщава това на властите и така започва едно мащабно издирване.


Професионални спасители, доброволци, дори военни части обхождат джунглата около пещерата, търсейки всякакъв начин да се открие друг път навътре. Включват се и гмуркачи (включително дошли и от чужбина), които смело се хвърлят в калните води.

Търсенето продължава цели 9 дни, а надеждата постоянно угасва. И така до онзи миг рано сутринта в понеделник, в който двамата британски гмурци, поели на поредния си проучвателен курс из изцяло потопените коридори на пещерата, не откриват групата. Всички са живи, макар и изтощени, и много, много гладни. Според спасителите, този въздушен джоб, в който са се установили членовете на отбора и техният треньор, се намира на 2 км от входа на пещерата и на 1 км под повърхността.

Проблемът обаче остава - как да бъдат изведени децата от наводнената пещера. За тях в момента се грижат няколко тайландски морски пехотинци, които редовно се гмуркат и им носят храна. За жалост един от тези войници вече загина от липса на кислород.

В пещерата са изпратени и лекар, и медицинска сестра. Прекарана е и телефонна линия, за да могат момчетата да се чуят със своите близки, разплакани от щастие след тяхното намиране. Във пещерата ще бъде изпомпан и въздух, за да се подобрят условията там.

Мястото, на което се намират децата, е достъпно само чрез стръмен проход, който в момента е наводнен. Подводното пътуване из криволичещите коридори изисква специална подготовка, каквато те нямат. Опитите за изпомпване на вода от пещерата до момента не дават особен резултат и за момента, изглежда, че това няма да помогне.

Друг възможен вариант е да се достигне до тази част от пещерата, в която са блокирани момчетата и треньора им, чрез издълбаването на дупка в тавана или намирането на естествена проход до мястото. Това обаче е още по-труден и сложен вариант. Търсенето на друг, по-лесен достъп до мястото за момента е неуспешно, макар екипите от доброволци и спасители да обхождат джунглата в издирване на скрити, алтернативни входове към пещерния лабиринт.

Според някои няма нужда да се бърза с рисковано извеждане на децата през тъмните води, а трябва да се изчака краят на дъждовния сезон, който ще настъпи през октомври. Тогава водата би трябвало сама да се оттече. Други обаче са на мнение, че няма време за губене, защото тепърва предстоят още по-сериозни валежи и всичко може да се случи.

Източници:

В пещера без изход: Как ще спасят децата от тайландския футболен отбор?

Thai Rescue Diver Dead After Falling Unconscious In Cave


Няма коментари:

Публикуване на коментар