събота, 29 септември 2018 г.

Уточнение за вчерашното цунами + още бедствия от последните седмици

Вчера публикувах тази новина:

ИЗВЪНРЕДНО: Земетресение и цунами в Индонезия (първи кадри)

Малко по-късно обаче се появиха съмнения дали тя е истинска. Най-малкото което искам е да разпространявам фалшиви новини, затова реших да проверя по-обстойно достоверността на информацията. Първо, земетресение наистина е имало (всъщност цяла група от по-малки и по-големи земетресения). Макар и редица големи медии да пренебрегнаха бедствието, в сайтовете визуализиращи в реално време земетресенията по света, се появи инфо за труса в Индонезия. Те черпят данни от сеизмографските станции, така че спор няма - земетресение е имало.



А дали е имало цунами? На един от сайтовете с карта на бедствията, освен земетресенията, е показано, че на две места е имало високи вълни.


Освен това в The Guardian също излезе информация за цунамито:

Indonesia tsunami: dozens killed in Sulawesi after powerful earthquake

Следователно смятам, че почти сигурно новината за големите помитащи приливни вълни също е вярна. Остава въпроса защо тя бе така слабо отразена от повечето български и чужденстранни медии. Мисля, че това събитие не е толкова интересно за корпоративният бял западен свят. Щом жертвите не са хиляди както през 2004 или не е засегната Европа и САЩ, кучета ги яли индонезийците. Почти всички западни медии вчера основно се занимаваха с изслушването на съдията изнасилвач Кавано в Сената в САЩ. Руските медии бяха заети да отричат, че въобще съществува полковник Чепига от тайните служби, който извърши атаката с Новичок в Солсбъри, а българските новинарски сайтове като цяло заложиха на отразяването на родните "знаменитости" - речта на Бойко пред ООН, бит ли е журналистът от "Господари на ефира" или сам се е търкалял по земята (признавам този журналист Върбанов има актьорски способности - добре се метна в праха :D ). Ето какво вълнува соновните медии - за цунамито к*рец.

От една страна подобно отношение от страна на медиите ме разочарова. Но от друга ми напомня, че има място в Интернет и за такива малки любителски сайтове като моя. Какво да публикувам и какво не, си е единствено мой избор. Нямам "спонсори" от Запад или от Изток както повечето платени драскачи по новинарските сайтове и медии и затова пиша каквото намеря за интересно. А явно и читателите ми харесват такива новини като тази за цунамито, защото публикацията във Фейсбук събра за по-малко от 24 часа над 1600 преглеждания. Обикновено публикациите ми във ФБ получават под 1000 преглеждания, че дори и под 300.


Да, знам, 1600 е малко в сравнение с други фейсбук страници, които правят по 50 000 като пишат сензационни новини от рода на (цитирам по памет) "Добрите извънземни помагат на Русия", "ВИДЕО: американски бойни хеликоптери спасяват терористи от Ислямска държава", "С българското злато цяла Канада се издържа без да работи" и т.н. Но както казах по-горе най-малкото което искам е да разпространявам фалшиви новини. А вие искате ли да четете фалшификации? Надявам се че не.

Радвам се, че ми имате достатъчно доверие за представяните от мен материали, благодаря. Имате пълното право да ме коригирате, когато мислите, че съм сбъркал и да се съмнявате в написаното. Всъщност настоящата статия е в резултат на градивната забележка на един читател, който също забеляза, че бедствието в Индонезия хич никак не е отразено по други сайтове.

След тези думи нека да видим какво още се случи като бедствия през изминалите две седмици. Колко ли от тези неща бяха пропуснати от другите медии или споменати само мимоходом? Все пак по-интересно бе да пишат за Ванко 1...

В средата на септември ураганът "Фрорънс" удари САЩ.



Почти по същото време тайфунът Мангхут удари Филипините.



В централна и източна Европа (включително България) пък имаше невероятни силни ветрове.

Ураганен вятър остави Чехия без ток


Силният вятър събори фасадата на мол в Благоевград


Опасен циклон удари Гърция


Да се върнем в България. За малко да се случи по-голяма трагедия от катастрофата край Своге. Пожар изпепели цял жилищен блок в Божурище. За щастие нямаше жертви, но къде ще живеят тези хора сега...



А една от най-страшните новини от миналата седмица поне според мен бе това:

За пръв път човек заразен с хепатит Е, откриван досега само при плъхове

Сигурно още са ви пресни спомените за чумата по козите която обхвана Странджа това лято и за чумата по свинете идваща от Румъния. И за двете заболявания казаха, че те не засягат хората. Ами ако не е така?! Ами ако също като Хепатит Е изведнъж плъзнат и по Хомо Самиенс?

Няма коментари:

Публикуване на коментар