събота, 1 декември 2018 г.

Неща, които няма да повярвате, че са били забранени в Англия

Родината на футбола е Англия. Вярвате или не, имало е времена, в които тази игра е била забранена там. Крал Едуард II е наложил забраната, защото това долнопробно забавление е отвличало англичаните от истински благородния спорт - стрелбата с лък. Поне още четирима английски крале от 14 и 15 век са забранявали да се играе футбол.

До към 17 век виното в Англия се е продавало в глинени съдове. Постепенно обаче стъклото ги измества. И възниква проблем. В различните региони шишетата имат различни вместимости - от 600 до 800 милилитра. Това усложнява продажбите и хората се чудят дали някъде не ги лъжат с цената, какво количество всъщност им продават за тези пари. Именно от там идва забраната вино да се продава в стъклени бутилки. Това ограничение е вдигнато, когато винените шишета започват да се произвеждат с една и съща вместимост - 750 милилитра.


Между 1644 и 1660 Оливър Кромуел забранява Коледата. Той не е бил анти-християнин, точно на обратното. Забраната е наложена, защото се е смятало, че веселието на този празник е греховно и обида към Христос.

През 1675 Чарз II забранява кафенетата. Според него твърде много хора прекарвали целия си ден там - в клюки и сплетни.


През 12 век английската монархия забранява на обикновените хора да притежават лебеди. Всички индивиди от този вид принадлежат само на кралското семейство. Лебедът се е смятал за деликатес и е трябвало само аристокрацията да го яде. Днес вече никой в Англия не яде лебеди (надявам се), но това правило все още важи - или поне за тези лебеди, които плуват по Темза. Те са собственост на кралския двор.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар