неделя, 24 февруари 2019 г.

МИНИ-МИСТЕРИКОН (24 февруари 2019)

От няколко месеца в основния ми блог ежеседмично публикувам поредицата наречена "МИСТЕРИКОН". Тя, макар да не е от най-популярните, е сравнително четена от читателите, а някои издания дори влизат в топ-публикациите за съответната седмица. Ето последния брой на МИСТЕРИКОН от тази сутрин:


Този бюлетин ми позволява да обръщам внимание на някои по-кратки новини, както и да отразявам текущите събития. Затова реших да правя нещо подобно и в блога "Мистерика Дейли".

Ще започна с исторически обзор на интересните събития случили се през различните години в последните дни на февруари.

Интересни годишнини

27 февруари - ден, в който са наложени две странни забрани. През 1687 г. Цунаеши, който по онова време управлява Япония, забранява на поданиците си консумацията на риба, стриди и птици. Около един век по-късно, през 1795 г. правителството на Франция затваря всички театри, макар и само временно. Какви са причините за двете забрани, не става ясно от Уикипедия, сайтът от който съм взел тази информация. А дали можем да очакваме и тази година на 27 февруари някой по света да наложи някоя безумна забрана? Например във Венецуела? В момента тази държава е в голяма криза, но узурпаторът Мадуро пречи на хуманитарната помощ да влезе в страната. Това било инпериалистическа интервенция. Скоро може да забрани храненето въобще - който яде е агент на САЩ и капиталистите!

28 февруари. Ден на който са се случили две интересни неща в България. През 1895 г. е създаден първият градски парк от европейски тип в нашата страна. Това е Аязмото в Стара Загора. Бил съм в него - вълнуващ, интересен и загадъчен е. През 2016 заснехме този клип в изоставената детска градина в близост до Аязмото:Освен това посетих едно точно определено място в парка, където няколко години по-рано е наблюдавано НЛО. В момента чета книгата "Passport to Magonia" и там попаднах на един много интересен случай, който на пръв поглед няма общо с наблюдението в Аязмото. Един детайл обаче е доста общ...и съответно притеснителен. Вероятно ще напиша отделна статия по въпроса, разбира се, ако до тогава не ме отвлекат магонианците.

Другото интересно събитие от 28 февруари се е случило през 1966 г. Край село Павел, област Велико Търново пада малък метеорит (около 2 – 3 килограма). Това е най-големият метеорит паднал в България.

Учени откриха гигантска пчела, изчезнала преди десетилетия

Гигантската пчела на Уолъс (Megachile Pluto) е кръстена на британския учен Алфред Ръсел Уолъс, който я описва през 1858 г. Последно е била виждана през далечната 1981 г. и учените я смятаха за изчезнала. Но ето, че отново бе намерен един жив екземпляр. (Източник)

Кое ще е следващото създание завърнало се от "света на мъртвите"? Тасманийският вълк? Мамутът? Надявам се да са направо динозаврите...

За сравнение, ето колко е голяма Megachile Pluto спрямо обикновената пчела:


Заповядайте в MeWe

MeWe е социална мрежа, която през последния месец набра голяма популярност. Все още е далеч от Фейсбук и вероятно никога няма да го догони, но това не ме интересува. Важното е, че ми харесва. Дизайнът е много по-красив от ФБ, а и все още няма толкова идиоти. Има обаче интересни групи. Най-активната към която съм се присъединил е посветена на...котките, иска ли питане :) Всеки ден в нея се публикуват десетки красиви, забавни или просто мили снимки. Тази фотография е от там:


Друга моя много любима група е посветена на крафт бирите. Снимка от там:


За жалост паранормалните и НЛО групи, които открих са слабо активни. Все пак попаднах на нещо интересно:


Като стана въпрос за групи. Те се делят на отворени (такива към които веднага може да се присъединиш) и групи за които се кандидатства. Вторите са ми интересни с това, че притежателят им може да заложи един или няколко въпроса към кандидате преди да ги одобри. Котешката група е отворена, но бирената е с кандидатстване. Въпросът, който ми се появи, когато натиснах "Apply" (кандидатствай), бе "какъв ти е любимия стил бира". Отговорих "Hefe Weizen" и явно това е удовлетворило админа, защото след няколко часа получих съобщение, че съм одобрен.

Изглежда обаче групите имат и своя тъмна страна. Май има такива, които не може да бъдат намерени чрез търсачката на MeWe, трябва от накъде да имаш линк за тях. Как разбрах това. Присъединявайки се към група след група попаднах и на една посветена на един определен вид японски рисунки. Групата е с кандидатстване, а въпросът бе за героиня от японски анимации. Макар да не съм фен на тази субкултура, лесно отговорих с помоща на Гугъл. Групата се оказа доста неактивна, но някой публукува в чата линк към още една подобна група, която обаче нр бях виждал в search досега. На свой ред другата група имаше линкове към още групи, никоя от която не видях в резултати от търсене. Може би най-първата група служи като портал през който да бъдат пропускани знаещите за какво става на въпрос. Не продължих да изследвам групите от списъка в група номер 2, а и напуснах и двете групи поради определени причини, но се чудя какви ли още скрити общности има в MeWe.

Между другото има и малки български групи в тази социална мрежа, но съдържанието в тях е доста подобно на това от FB, така че може би скоро ще ги напусна.

Ако искате да ме добавите в MeWe, ползвайте този линк:

mewe.com/i/georgibonchev

Ако се съберем достатъчно хора, мога да направя българска паранормална група.

Няма коментари:

Публикуване на коментар