сряда, 5 ноември 2014 г.

eBay и еболата

Пазарувате ли от eBay? Дори и да не го правите, вероятно знаете какво е това - сайт, където всеки човек на планетата може да продаде каквото има под ръка, един вид това е "виртуален битак". Интересното обаче е, че в началото сайтът въобще е нямал функцията на магазин, а по-скоро се е свързвал с еболата. Дори има една популярна легенда която твърди, че името му ebay е съкращение от "ebola bay" (заливът на еболата).


Ebay е регистриран през 1995 като лична страничка на програмиста Пиер Омидиар, американец с ирански произход. По онова време в САЩ е пуснат по екраните филма Outbreak в който се говори за това как света е поразен от измислена разновидност на вируса ебола. Филмът има голям успех. Омидиар решава "да яхне вълната" и една от страниците в неговия сайт е посветена на еболата, така той повишава потребителските посещения и то съществено. Има и други страници в сайта, на различни обичайни за личен сайт теми.

След няколко месеца Омидиар решава да сложи и няколко търга в сайта си, за да спечели някой и друг долар. След година и половина от регистрирането на сайта обаче, това се превръща в негов основен източник на приходи. Някъде по това време може да се приеме, че се ражда eBay, който познаваме днес. Скоро и страницата посветена на еболата е премахната, въпреки, че именно тя му е донесла първоначалния трафик.

Да, странна, но не толкова необичайна история. Много неща в началото не са това, което в последствие стават. А името eBay не идва от "залив на еболата", както твърди легендата, то е съкращение от "Echo Bay Technology Group", консултантската компания, която Омидиар регистрира през 1995. (Източник)

Няма коментари:

Публикуване на коментар