сряда, 15 април 2015 г.

Неандерталски музикален инструмент

През 1995 в пещера в Словения са намерени множество находки свързвани с неандерталците, включително и част от нещо като свирка (на снимката).


Възрастта на артефактите се изчисляват на 43 000 до 60 000 хиляди години. Това прави въпросната свирка най-стария музикален инструмент. Нещо повече, тя показва, че неандерталците са имали усет към музиката. Това обаче е една идея, която е твърде трудна за преглъщане от някои учени. Те са обявили в отделно изследване, че това не е никаква "неандерталска свирка", а просто кост оглозгана по този начин от хиените....

Интересно, горната "свирка" твърде много прилича на друг инструмент (на снимката долу), само дето е по-къса, иначе завършва по същия начин в краищата си, дупките са подобни. Тази втора флейта е намерена в пещера в Германия, датирана е на 43 000 години и се приема за дело на съвременния човек, хомо сапиенс. За нея никой учен не твърди, че е "дело на хиените". Що за двойни стандарти?! Докога ще се приемат неандерталците за по-нисши спрямо хомо сапиенс?!


(Източник)

Няма коментари:

Публикуване на коментар