петък, 17 юни 2016 г.

Военна сводка (към 17 юни 2016)

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Явно не е случайно, че в една от предишните сводки съчетах военни и политически новини и писах за предстоящия референдум във Великобритания. Ето че се стигна до насилие с фатален край. 52-годишен психопат уби депутатка с прогресивни виждания. Докато извършвал нападението, той крещял "Britain first" (името на крайно-дясно политическо движение).

Фашистите и путинистите явно няма да се спрат пред нищо и са готови на убийства и екзекуции само и само да унищожат свободата и просперитета във Великобритания, Европа и в целия свят. Винаги е било така - спомнете си какви са ги вършили нацистите и болшевиките.

Британска депутатка е простреляна в Северна Англия



Най-точният коментар за случилото се в Англия:



СИРИЯ

В Сирия също продължават убийствата. Сега обаче няма да стане на въпрос за престъпленията на Асад и "Ислямска държава" извършвани срещу обикновените сирийци, а за политическото убийство на важен кадър на режима.

Мохамад Мансура е бил ръководител на службата за сигурност в град Камишли, североизточна Сирия. Той загива при мистериозни обстоятелства - някой изглежда го е бутнал от висока сграда. Има силни съмнения, че е ликвидиран от самите асадисти заради симпатиите му към кюрдите. (Източник)

Междувременно Русия призна за поредният неин военнослужещ загинал в Сирия. Той е починал на 7 юни от раните си в московска болница, след като през месец май е бил ранен край Палмира. (Източник)

Колко станаха официално загиналите руски военни в Сирия? Вече им загубих бройката. Представям си колко са тези, за чиято смърт Русия не съобщава....

А положението на умерената опозиция в Сирия все повече се влошава. От една страна са нападани от джихадистите, а от друга от Асад и Путин.

В знаковия за революцията град Кафранбел "Ал Нусра" са закрили радио "Фреш" за това, че си е позволило да назначи жена, която да отразява гражданските инициативи. Посланието е ясно - "Какви жени, какви граждански дейности?! Само шериат и това е!"



ИРАН

Нови сблъсъци между кюрдски бунтовници и иранските сили за сигурност в западната част на страната. Съобщава се за шестима загинали войници от иранската революционна гвардия, както и за 8 бунтовници. Дълги години кюрдите в Иран се бяха отказали от въоръжена борба за независимост и действаха само с политически средства. Но явно диктаторският режим на аятоласите разбира само от бой. (Източник)

УКРАЙНА

В Украйна привърженици на "Фронта за освобождение на животните" (Animal Liberation Front, ALF) са унищожили в горите край Киев няколко кули използвани за лов. (Източник)




ALF са глобална организация без лидери, тя е съставена от автономно действащи клетки по целия свят - чувал съм за техни прояви в САЩ, Мексико, Турция, Далечния Изток и т.н. Борят се за това хората да спрат да убиват и експлоатират животни за храна и удоволствие. До колкото помня в някои страни като САЩ са квалифицирани като терористи редом с "Ал Кайда". Не нападат хора, защото са против насилието срещу други човешки същества. Единствено извършват саботажи и унищожение на имущество.

Има и други подобни организации като тях, но с малко по-различни възгледи. ELF (Earth Liberation Front) се бори не само за животните, но и за природата като цяло - примерно против изсичането на дърветата. Отново не нападат хора, но пак са обявени за терористи. "Animal Militia" (Животинска милиция) се бори за животните, но не се въздържа от насилие срещу хора, примерно пребиват собственици на кланици или фирми занимаващи се с продажба на кожи.

Всички тези организации постоянно извършват акции, но рядко ги споменават по новините. За медиите това не е достатъчно сензационно, друго си е да говориш за джихадистите дето режат глави...

ГЕОПОЛИТИКА

Напрежението в Европа и света е видно, то се покачва със всеки изминал ден. Вчера гръмна новината, че сме били поканени за "общ флот срещу Русия" заедно с Румъния и Турция. Правителството отказа, но посочи глупави причини за отказа си. Бойко Борисов: "Не искам война". Че кой нормален човек иска?! Трябваше нашите власти ясно да заявят, че не смятат да участват в такова формирование, защото то просто ще обслужва интересите на Турция, а не на НАТО и още по-малко на България. И както многократно съм заявявал, в момента няма голяма разлика между авторитаризма на Путин и този на Ердоган. Един интересен анализ по темата:

Турция срещу Русия и Черно море между тях

А на последното оръжейно изложение в Европа Eurosatory 2016 германската компания Rheinmetall е представила ново танково оръдие с диаметър 130 мм. Досега стандартът за танковете на въоръжение в НАТО е 120 мм. С такива оръдия са въоръжени американските M1 Abrams и германските Leopard 2.

Датски танк Leopard:


Най-новият руски танк Т-14 Армата има оръдие с калибър 125 милиметра. Тогава не е изненада, че Rheinmetall са създали 130-милиметрово (на снимката).


Според немската компания, макар увеличението на калибъра да е едва 8%, кинетичната енергия на удара с такъв снаряд се е повишила с 50% спрямо използваните сега 120-милиметрови муниции.

(Източник)

Няма коментари:

Публикуване на коментар