четвъртък, 14 юли 2016 г.

Предсказания за тъмно бъдеще - пандемии създавани от всеки

Често описват бъдещето като "светло" - времена в които няма да има войни, повечето болести ще са ликвидирани, а роботите ще вършат почти всичката работа.

Има обаче и прогнози, че бъдещето съвсем няма да е толкова добро, дори напротив - ще е доста черно. В поредица от 10 статии ще опиша някои от тези зловещи предсказания.

По-рано тази година по проект на университета в Оксфорд е съставен списък с опасностите, които могат да убият 10 и повече процента от световното население през следващите десетилетия. На челно място е опасността някой нарочно да създаде някаква болест, зараза, която да предизвика глобална пандемия. Нещо повече - смятат, че това може да се случи през следващите 5 години.

Много от необходимите технологии вече ги има като 3D-биопринтерите и CRISPR - средството позволяващо да се редактират гени. А информация за вируси и зарази е широкодостъпна в Интернет. Примерно преди десетилетие двама учени от САЩ публикуват пълния геном на грипния вирус от 1918 погубил милиони. Това тяхно действие е наречено "крайно глупаво" от колегите им.

Опасността някоя държава с побъркан лидер (като Северна Корея), някоя терористична групировка (като "Ислямска държава") или просто някой луд индивид, да създаде био-оръжие е съвсем реална.


(Източник)

Няма коментари:

Публикуване на коментар