понеделник, 23 януари 2017 г.

Ще срине ли НАСА световната икономика през 2030?

От няколко години се говори усилено за добив на ценни ресурси от астероидите. Дори бяха основани няколко частни компании с тази цел. В играта обаче изглежда ще се намеси самата НАСА. От агенцията планират да изпратят мисия до астероида 16 Psyche намиращ се между Марс и Юпитер. Уж тази мисия е само изследователска, но някои вече предположиха, че истинската цел са ресурсите, които се съдържат в това космическо тяло. Според приблизителни оценки 16 Psyche съдържа никел, желязо и други минерали на стойност 10 000 квадрилиона долара. Това е число с мноооого нули зад себе си.

Представете си, че американците наистина започнат да добиват ресурси от този астероид, това ще повлече цената на добиваните метали надолу. На практика борсите ще рухнат, а с това и цялата световна икономика. Дали САЩ биха направили такова нещо? А може би само ще използват 16 Psyche като форма на изнудване? Един вид "ако не направите това и това, ще започнем да добиваме минерали от там и всичко ще се срине".

Цялата тази теория има две слаби точки. Първата е това, че вероятно НАСА все още няма технологиите и възможностите необходими за реален добив на ресурси от астероидите. Да, могат да пратят сонда да изследва, но нищо повече.

Второ, когато САЩ все пак развият достатъчно техническите си възможности за реален добив, те едва ли ще са единствените - вероятно и други страни ще са достигнали до това равнище.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар