четвъртък, 18 януари 2018 г.

Да добиваш криптовалута чрез собственото си тяло

През декември 2017 публикувах тази статия:

Биткойните натоварват енергийните системи по целия свят

В нея говорих за това как биткойн-манията използва все повече и повече от произвежданото електричество в световен мащаб. За да обърнат внимание на този проблем холандската организация със странното име Institute of Human Obsolescence (Институт за излизането на човека от употреба) е започнала работа по още по-странен проект.

Те са разработили костюм, който произвежда електричество от топлината на тялото, което на свой ред се използва за добиване на криптовалута. В случая става въпрос за верткойн и старткойн, две по-малки криптовалути, защото те се "копаят" по-лесно. Отказали са се от биткойна, защото за да добият 1 биткойн са необходими 44 000 човека да лежат и отдават топлината си в продължение на 1 месец!


Както казах идеята на тази организация е да привлече внимание върху проблема с енергийните разходи при добива на криптовалути, но като гледам снимките направо изтръпнах. Това не ви ли прилича на филма "Матрицата", в който осъзналите се машини използват топлината на хората, за добив на енергия?




Няма коментари:

Публикуване на коментар