неделя, 11 февруари 2018 г.

Защо глобалното затопляне ще доведе до застудяване в някои части на света

Винаги, когато кажа, че глобалното затопляне ще донесе застудяване, хората ме гледат скептично. Особено тези, които не вярват в глобалното затопляне, а си мислят, че всичко е конспирация. "Ето, значи няма въобще глобално затопляне!" - едва ли не приемат твърденията ми за доказателство за техните често пъти налудничави възгледи. Напротив, глобално затопляне има и то е съвсем реално.

Защо все пак ще донесе студ, поне в някои части на света? Първо вижте тази снимка (източник):


Това са два града на една и съща географска ширина - Монгомъри в Алабама, САЩ и Хамилтън на остров Бермуда. В Монгомъри средната температура през януари е 2.1 градуса по Целзий, докато в Хамилтън тя е много по-висока (16.1 градуса). Това не е изключение. Погледнете картата на Канада и картата на западната част на северна Европа. Изберете си които искате два града от двата континента, единственото условие е да са горе-долу на една и съща географска ширина. След това проверете какви са им средните температури (тези данни лесно се намират в Уикипедия). Ще видите, че като цяло температурите в Европа са по-високи. Защо?

Причината е Гълфстрийм. Това е мощно, бързо, топло и повърхностно океанско течение в Северния Атлантически океан. Води началото си от Мексиканския залив и достига до бреговете на западна и северна Европа. Именно пренасяната от него топлина води до по-мекия климат, който е характерен за Великобритания и други части на Стария континент.

През 2015 научно изследване установява, че за последните 200 години Гълфстрийм е отслабнало с около 15-20 процента. Това течение се дължи на комбинация от уникални фактори, които го правят възможно и толкова силно. Сред факторите са солеността на водите през които преминава, сблъсъкът му със студени течения и др. С повишаване на морското ниво тези фактори се изменят и съответно се изменя силата и на Гълфстрийм. Сред научните среди има опасения, че в един момент Гълфстрийм може тотално да спре, да изчезне. Океанското ниво се повишава благодарение на топящите се ледници - пряка последица от глобалното затопляне.(Източник)

Какво ще се случи ако това течение наистина спре? Вече трябва сами да сте се досетили - температурите в Северна Европа и на други места под влиянието на Гълфстрйм ще паднат драстично.

Да погледнем пак горната карта. Глобалното затопляне ще доведе до покачване на "стандартните" средни температури. В Монгомъри, от 2.1 те ще станат примерно 5 градуса. Но и в Хамилтън ще са горе-долу същите градуси, защото няма да го има топлото течение Гълфстрийм. От 16.1 ще станат 5 - а това си е сериозно застудяване! Ето как глобалното затопляне ще доведе до студ на някои места. А за да не ме гледат все така скептично хората, вече използвам по-правилния термин "климатични промени" - той включва в себе си както глобалното затопляне, така и всички останали ефекти - застудяването, зачестяването на гибелните бури, климатичните аномалии и т.н. Ползвайте го и вие, ако "глобално затопляне" ви дразни. Само едно не правете - не отричайте фактите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар