събота, 16 юли 2022 г.

Невероятно интересни космически новини!

За мистериозните космически сигнали известни като Fast Radio Bursts (FRB) съм писал многократно в основния ми блог Мистерика. Тази седмица астрономите оповестиха, че са открили нов такъв сигнал, който обаче не прилича на нищо известно досега:

Астрономи засичат радио "сърдечен пулс" на милиарди светлинни години от Земята

И друго интересно събитие се случи през седмицата. Бяха показани първите официални снимки направени от телескопа James Webb Space Telescope (JWST). 

Едно видео посветено на JWST:

 

Една от новите снимки буди изключителен интерес. Тя до голяма степен прилича на алжирското средиземноморско крайбрежие. Какво невероятно съвпадение! // Източник

 


Последната новина, на която искам да обърна внимание е от преди няколко седмици:

Мистериозна ракета се разби в Луната и остави объркващ „двоен кратер“


Така и не се разбра чия е била ракетата и защо се е ударила в Луната. Основната хипотеза е, че това е стар обект от предишна мисия, космически отпадък - пълно е с такива отломки около Земята. Аз обаче имам своите леки съмнения. Те не се дължат на някакви твърди факти, а единствено на интуиция и на спомена за една прочетена преди време художествена поредица от книги - "Зона 51" от Робърт Дохърти. В някои епизоди от поредицата се говореше за малки атомни заряди поставени в уж обикновени космически мисии, които обаче могат във всеки един момент да бъдат ударени във вражески (извънземен) обект, включително и на Луната. Затова се запитах дали падането на въпросната ракета е чиста случайност. И защо се е получил двоен кратер? Вторичен взрив? 

Няма коментари:

Публикуване на коментар