неделя, 6 май 2018 г.

Тъжният край на един многообещаващ био-хакер

Биохакерите са специална категория ентусиасти появили се в последните години. Дейността им е малко спорна, защото до голяма степен навлизат в територията на медицината, а там всичко трябва да е много прецизно и регулирано, все пак става въпрос за живота и здравето на хората. Сигурен съм, че властите в различните страни в един момент ще се заемат с това да наложат ограничения и някакви правила на биохакерите. Засега вероятно са оставени до голяма степен на мира, защото експериментират основно върху себе си.

Един от най-нашумелите през последната година биохакери бе 28 годишният Арон Трейуик (Aaron Traywick), основател и изпълнителен директор на стартъп компанията Ascendance Biomedical.

Арон Трейуик (в ляво):


В началото на февруари т.г. Трейуик предизвика истинска сензация на конференция на био-хакери в Остин, САЩ. Той си инжектира лекарство против херпес, което не е минало през процедурите за одобрение на здравните власти на Америка.


"Направих каквото трябваше да се направи за това науката да продължи напред и за другите хора да се почувстват достатъчно свободни да търсят решения сами" - думите на самият Арон.

Няколко месеца преди това пък друг биохакер, отново работещ в Ascendance Biomedical, се инжектира с експериментално лекарство против ХИВ.

И двата експеримента привличат вниманието на медиите, включително и извън САЩ. Мнозина обаче се изказват критично - компанията не дава почти никакви детайли за двете лекарства. Други смятат, че всичко е просто шоу. Има обаче и много хора, които смятат Трейуик за "визионер" и "борец за по-добро бъдеще".

Само месец по-късно в Ascendance Biomedical настъпи някаква драма. Колеги на Трейуик са заявили, че не харесват неговият шоуменски подход и се чувстват некомфортно да работят с него. В резултат на това за няколко часа Арон се заключи в една от лабораториите на компанията. Имало е и други заключени от него хора там, един вид заложници. Накрая мисля, че Трейуик бе започнал да изхвърля колби и оборудване през прозореца, преди да го озъптят.

Други биохакери от други стартъпи също влязоха в пререкания с Трейуик и си отправиха взаимно различни обвинения. Стигна се до завеждане на дело.

Сякаш всичко за Арон Трейуик тръгна надолу. Така се стигна до фаталният край настъпил преди 1 седмица. Трейуик бе намерен мъртъв в спа хотел. Тялото му е плавало в специална вана за процедури. Според полицията няма данни за извършено престъпление (някой да го е убил), все още обаче не е ясно дали смъртта на Трейуик е в резултат на инцидент, самоубийство или има нещо общо с лекарствата които си е инжектирал.

Бившите колеги на Трейуик, а и други биохакери, негови конкуренти и противници, казват едно - намеренията на Арон винаги са били да помогне на човечеството, макар да не се съгласяват с методите му.

"Той търсеше революция в биомедицината, демократизиране на науката и широкото разтваряне на вратите за глобалното лечение".

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар