събота, 21 декември 2019 г.

Шведски град прави смесен дом - за пенсионери и за бежанци

Хелсингбори (познат и като Хелсинбор и Хелзингборг) е красив шведски град намиращ се на един хвърлей през морето от Дания. В него от скоро се провежда интересен проект - смесен дом за настаняване на шведски пенсионери и дошли от чужбина бежанци. Целта е двете прослойки да се опознаят и разберат взаимно. Което е добра идея! Много от конфликтите, от междусъседските дрязги до големите войни, са започнали заради непознаване на другия, неразбиране на различния. Мисля, че по-често различните хора, прослойки и цели народи трябва да се срещат по между си и да се опитват да разберат гледната точка на другия.


И преди разни болни про-руски мозъци да са ревнали "Джендъризъм", нека припомня, че това не е съвсем нова идея. Има свой аналог дори в Русия, в град Старобаишево. Там има социален дом, в който живеят и стари хора, и деца с увреждания. Общото между тях е, че са били изоставени: съдба, която засяга милиони руснаци с увреждания.

Не всичко в Старобаишево върви по мед и масло. Голямата разлика във възрастта на обитателите затруднява съжителството и най-вече работата на обслужващия персонал. Независимо от това, взаимната симпатия между обитателите на дома се усеща повече от ясно. А също и силното желание да живеят съвместно, а не просто в съседство.

"Когато видя тези деца, забравям за всичките си проблеми. Изведнъж изчезва всичко тревожно и отстъпва място на доброто и светлото“, казва Светлана Громова, една от възрастните обитатели на дома. (Източник)


Няма коментари:

Публикуване на коментар