петък, 16 януари 2015 г.

Космически новини - 16.1.2015

След неколкократно отлагане на 10 януари частната ракета Falcon 9 на компанията SpaceX най-накрая излетя в космоса след което се опита да кацне на платформа в океана. Опитът се провали, но допълнителни подробности почти не бяха дадени. Едва сега се появяват някакви кадри от кацането макар и под формата на анимирана картинка. (Източник)


На 26 януари, на безопасно разстояние от Земята ще премине астероидът 2004 BL86. Въпросното космическо тяло е доста голямо с ширина от 680 метра и дължина от близо един километър. Астероидът ще премине на разстояние от около 1.2 милиона километра от нашата планета (около три пъти разстоянието от Земята до Луната). Вероятно ще може да се наблюдава с малък телескоп или дори силен бинокъл. (Източник)

Това е поредният голям метеорит, който профучава на безопасно разстояние от Земята, миналият път когато пак нямаше опасност се случи ето това:


А като говорим за метеорити, наскоро в Антарктида бе открит странен кръг върху леда с диаметър около 2 километра (на първата снимка). Предполага се, че там е паднал метеорит през 2004-та. Защото точно през 2004-та? Тогава редица станции по Земята засичат експлозия в инфразвуковия диапазон, която идва именно от Антарктида (втората снимка). Тези станции по принцип се използват за детектиране на ядрени експлозии, но явно могат да засекат и падане на голямо небесно тяло. Освен това учени намиращи се в самата Антарктида са видели метеоритна следа в небето по това време. (Източник)



Няма коментари:

Публикуване на коментар