неделя, 18 януари 2015 г.

Наръчник за оцеляване в случай на руска инвазия

Нещо доста показателно и интересно.

Литва публикува наръчник за оцеляване в случай на руска инвазия

Поради изключителната важност на този текст, ще си позволя не само да дам връзка към статията, ами и да го копирам целия:

Литва публикува наръчник, който съветва гражданите как да оцелеят по време на война или окупация, на фона на усилващия се натиск от страна на Русия към балтийските й съседи, предаде "Ройтерс".

"Запазете самообладание, не се паникьосвайте и мислете трезво", пише в ръководството, озаглавено "Как да се постъпва в екстремни ситуации или случаи на война". "Изстрели точно под вашия прозорец не означават края на света."

Наръчникът, който Министерството на отбраната ще разпрати на училищата и обществените библиотеки следващата седмица, казва, че литовците трябва се борят с чужда окупация с демонстрации и стачки, "или поне да си вършите работата по-зле от обикновено".

Книгата, която е от 110 страници, също ще бъда достъпна и в електронен формат от интернет страницата на Министерството на отбраната.

В случай на инвазия, ръководствота насочва литовците да се организират чрез Twitter и Facebook и да организират кибератаки срещу врага.

Литва, както Латвия и Естония, беше част от Съветския съюз до 1991 г., а след това бързо се присъедини към НАТО и Европейския съюз.

Балтийската държава е притеснена от заплашителните действия на Русия в региона, като масивното
военно учение в руския анклав Калининград миналия месец, в което взеха участие 9 000 войници и повече от 55 кораба.

"Примерите на Грузия и Украйна, които загубиха част от своята територия, ни показват, че ние не можем да изключим подобен вид ситуация тук, и че трябва да сме готови", каза министърът на отбраната Жуозас Олекас пред "Ройтерс".

От началото на кризата в Украйна има прилив на желаещи за литовсата армия и паравоенните й формирования.

"Когато Русия започна своята агресия в Украйна, нашите граждани разбраха, че съседът ни не е добронамерен", добави Олекас.

Правителството също така обмисля всички бъдещи сгради да бъдат задължени да имат бомбоубежище.

Няма коментари:

Публикуване на коментар