сряда, 7 януари 2015 г.

Руската медийна атака срещу Беларус - предупреждение за Минск?

През изминалите седмици се наблюдаваше необичайно усилване на анти-белоруската активност в про-правителствените медии и блогове в Русия, макар Кремъл все още да не е използвал най-силните си информационни инструменти. Въпреки това, като маниер атаката в някои отношения наподобява информационната война която предхождаше анексирането на Крим от Русия.

Пред лицето на задълбочаваща се икономическа криза в двете страни и при предстоящи президентски избори в Беларус през 2015, това може да е сигнал за нова промяна в отношенията между Русия и режима на Александър Лукашенко.

Второто медийно ниво се задейства. Ще последва ли още?

Първо, популярният и четен про-кремълски блогър Александър Шумски публикува детайлен материал казващ, че Беларус е естествена част от Русия и предлагащ активно да се вземат мерки срещу про-западна революция там.

След това популярният забавен ТВ канал REN TV на 20 декември излъчва половин-часов филм за Беларус в който се твърди, че Западът подготвя преврат в Беларус. Филмът критикува както белоруската опозиция, така и режима на Лукашенко.

Произнасяйки неправилно имената на някои белоруски политици и медии, REN TV разказва на зрителите си, за подготвяната кървава и спонсорирана от Запада революция. Този филм е част от три-часов филмов маратон с анти-западна пропаганда плюс различни конспиративни теории и хомофобия.

Влиятелното националистическо онлайн издание "Спутник и Погром" редовно публикува материали отричащи правото на белорусите да имат независима държава, както и съществуването на белоруския език и култура.

Други публикации през изминалите седмици са дори още по-агресивни в критиката си към неща като нарастващата популярност на традиционното белоруско облекло или не-руско центричните виждания за историята на Беларус.

Някои от материалите по типичен маниер обрисуват белоруската демократична опозиция като нацисти и обвиняват Лукашенко, че е слаб и опортюнистичен. Фактът, че Лукашенко поддържаше добри отношения с Украйна през 2014 също е тема на истерично критични публикации на различни нива.

Макар медиите участващи в кампанията не винаги да имат формална връзка с Кремъл, в днешна Русия не може да има илюзии за това кой оркестрира такива работи или най-малкото дава благоволението си.

Анти-белоруската пропаганда все още не е стигнала нивата на публикациите насочени срещу Украйна или Балтийските страни. Примерно, първото медийно ниво - националните телевизионни канали не са се сериозно включили в настоящите атаки. Въпреки това интензивността им е със сигурност най-голяма от 2010 когато по контролирания от Газпром канал NTV са били излъчени няколко серии от филма "Кръстникът" насочен срещу Лукашенко.

Лукашенко като дългогодишен герой на руските националисти

Руското анексиране на Крим и войната в Източна Украйна, мотивирани от руски националистически лозунги, бяха предхождани от дълга информационна кампания. През последните две десетилетия се появиха множество книги, материали в списания и филми целящи да дискредитират украинската държава, език и култура, да демонизират украинското движение за независимост. Те подготвиха основите за трагичните събития от 2014-та.

В същото време през последните години почти не е имало подобна пропаганда насочена към Беларус. Руските националистически кръгове не са изпитвали нужда да се противопоставят на засилващия се белоруски национализъм.

Авторитарният режим на Александър Лукашенко, установен с директна руска поддръжка и наслаждаващ се на сериозна политическа и икономическа помощ от Русия за последните две десетилетия, винаги е имал идеология близка до руския (или съветския) реваншизъм.

През 1995 Лукашенко де факто възстанови съветските държавни символи и върна руския език като основен в Беларус. Режимът смаза белоруското национално възраждане в същото време в което смазваше и демократичното движение и човешките права.

Така че, в последните две десетилетия руските националисти можеха да разглеждат своите цели като почти изпълнени в Беларус, единствено липсваше формалното инкорпориране на страната в Русия. Лукашенко се разглеждаше като герой и дори като желан ръководител на Русия от много руски консерватори и националисти.

Беларус: следващата жертва на Кремъл или неговият троянски кон?

Активизацията на анти-белоруската пропаганда в руските медии може да се разглежда като предупреждение и индикатор за целите на Кремъл през 2015. В края на 2014 опасността от анексиране на Беларус е по-висока от предишните години.

Руското общество посрещна поглъщането на Крим с голям ентусиазъм. След това събитие, одобрението за президента Владимир Путин достигна най-високите си нива. Но към края на 2014-та западните санкции и падащите цени на петрола доведоха до икономическа криза в Русия.

Рейтингите започват да спадат, което води до изкушение за Кремъл да повтори "малкото и победно" разширяване на руската територия. И за тази цел компактният, контролиран и международно изолиран Беларус е привлекателна цел.

Нещо повече, през 2015 в Беларус ще се проведат президентски избори. Заедно с нарастващия риск от сериозна икономическа криза в тази страна, това създава уязвимост и прозорец на възможностите за Кремъл.

Това кореспондира с казаното от Глеб Павловски, бивш идеолог и пиар мениджър на Кремъл. В скорошно интервю, той коментира медийната атака срещу Лукашенко с това, че "(Путиновата система днес) не може да допусне никакви компромиси и трябва да превърне един несигурен съюзник (като Лукашенко) във враг".

Нещо повече, критиката към Лукашенко ще бъде добра тема за Кремъл да отвлече общественото внимание от икономическите проблеми и от неуспеха на войната в източна Украйна, допълва Павловски.

От друга страна, има и друго по-малко разпространено мнение според което Лукашенко се явява просто троянски кон в ръцете на Кремъл. Някои белоруски активисти дори предполагат, че тази вълна от пропаганда може да е започната от самия Лукашенко, който е използвал своето влияние върху руските медии.

Това може да му помогне да получи подкрепа от прогресивните кръгове в Беларус и да привлече симпатии и подкрепа от Запада преди изборите през 2015. А за действията на Лукашенко в украинската криза, няколко руски про-правителствени коментатори се съгласяват, че те са координирани с Кремъл или директно се действа по руски инструкции.

"Неговата зависимост от Русия е огромна и всеки разбира това" - казва експерт цитиран от известния про-кремълски онлайн вестник "Взгляд". Въпреки всичката нелоялност която проявява с позицията си за Украйна, Лукашенко несъмнено залага на все по-голямото въвличане на Беларус във водената от Русия пост-съветска интеграция на субектите, казва Виктор Милитарев, руски десен писател и активист, в статия в "Известия", най-големия про-правителствен вестник в Русия.

И все пак, ако медийната атака срещу Лукашенко продължи и се засили, то това този път може би ще е нещо повече от нагласен конфликт между Русия и нейния капризен васал.

Източник: BelarusDaigest

И може би някой ден руснаците ще забранят да се изпълняват песни като "Беларусочка" на младата белоруска надежда Ангелина Пипер....


Няма коментари:

Публикуване на коментар