неделя, 11 януари 2015 г.

На терористите вероятно не им пука за карикатурите в "Шарли Ебдо"

Това е коментар написан от Майкъл Дийкън в английския вестник "Телеграф" по повод нападението над "Шарли Ебдо":

Ето една теория. Терористите не са засегнати от карикатурите. Нито дори от карикатурите които осмиват пророка Мохамед. На тях не им пука за сатирата. От всичко което знам, на тях може би не им пука дори за пророка Мохамед.

Вместо това, те просто претендират че са засегнати от карикатурите за да имат претекст да извършат убийство. Убийство толкова ужасяващо, с толкова не-западен претекст, че не-мюсюлманите, заслепени от мъка и ярост, да нападнат мюсюлманите. Да ги обвиняват. Да ги преследват. Да горят техните книги, да атакуват техните джамии, да ги заплашват на улицата, да искат тяхното изгонване от западните общества. Действия, които на свой ред плашат западните мюсюлмани, изолират ги, отчуждават ги. И така карат някои от тях да подкрепят терористите и дори да станат терористи.

Резултатът: терористите запълват своите редици за една гражданска война, която те се опитват да провокират не-мюсюлманите да започнат.

В нашата ядосана невинност обаче, ние продължаваме да мислил, че това е свързано с карикатурите. Мислим, че терористите "печелят" ако ние не отпечатваме тези карикатури и "губят" ако го правим. Все едно, точно в този момент лидерите на терористите на Запад скрито ридаят в мъчително недоумение понеже сатиричните карикатури бяха препечатани тази сутрин в няколко европейски вестника ("Бедствие! Нашият план даде обратен резултат по начин който вероятно не можехме да предвидим! Мастилото наистина побеждава калашника! Сатирата ни победи още един път!"). Като цяло, аз не съм много сигурен, че това е точно така. Не мисля, че терористите "побеждават" ако спрем да препечатваме карикатурите. Аз мисля, че терористите "побеждават" ако скочим и захапем тяхната стръв - и мразим мюсюлманите.

Това не е за сатирата. Това е отвъд сатирата.

(Източник)

Няма коментари:

Публикуване на коментар