понеделник, 15 февруари 2016 г.

Технологични новини

Телефоните не спират да се развиват. Отдавна отмина времето, когато стояха закачени с кабел на стената. Появиха се мобилните апарати, първоначално чрез тях единствено можехме да се обаждахме и да пращахме кратки съобщения (SMS), после започнахме с тяхна помощ да правим снимки и видео клипове. Следващата стъпка бе да сърфираме в Интернет през мобилните джаджи. Много от днешните смартфони имат GPS-навигация и разни други екстри. Какво ще е следващото, което ще бъде добавено към тях? Според една статия в "Business Insider", те могат да започнат да служат като сеизмични сензори за задаващи се земетресения! Дано това по-скоро стане  реалност, така хиляди животи могат да бъдат спасени. (Източник)

****************

A в Германия, в един музей на открито в Нойенкирхен, може да се види странен камък. Той има метална пластина в единия край и е видно, че там е пален огън. 1.5-тонната скала всъщност е проект на Арам Бартол наречен "Keepalive". Зад металната пластина има термоелектрически генератор, който се активира от топлината на огъня. Той подава ток към безжичен рутер, към който хората могат да се свързват. Рутерът дава достъп до редица pdf файлове с инструкции за оцеляване и друга интересна информация. Хората също могат да качват свои файлове. (Източник)









****************

Една новина и от Русия, където винаги са правели превъзходни високопроходими превозни средства. "Шерп" е нов модел, струващ 50 000 долара. Развива 45 километра в час, може да преминава над обекти с височина 70 сантиметра и дори може да плува. (Източник)




Няма коментари:

Публикуване на коментар