петък, 19 февруари 2016 г.

Атеистични и религиозни новини

Саудитска Арабия е теократична абсолютна монархия. Там ислямът е закон. Има специално създадена религиозна полиция, а прегрешенията често се наказват със смърт. И въпреки това, дори и там има атеисти. Долната снимка е направена от една саудитска атеистка, трябва си смелост за нея. Днес тя вече не живее в Саудитска Арабия, измъкнала се е от страната. Повече за нейната история и за други отрекли се от исляма ТУК.


В Египет е същата работа, макар наказанията да не са толкова строги. Студент е осъден на 3 години затвор, защото във Фейсбук се обявил за атеист. (Източник)

А сега за едно научно изследване, което няма да е много по вкуса на разни талибани, ревностни християни и други подобни.

Хората в древността не винаги са вярвали в боговете, предполага ново научно изследване, което по този начин хвърля съмнения върху идеята, че религиозната вяра е "естественото състояние" на хората. Макар да са отписвани в големи отрязъци от историята, атеистите са съществували в политеистичните общества на древния свят.

Това изследване е застъпено в новата книга "Battling The Gods" на Тим Уитмарш, професор по древногръцка култура. В книгата основната теза е, че атеизмът, който обикновено се смята за съвременен феномен, не само, че е бил често срещан в древна Гърция и предхристиянския Рим, но е процъфтявал много по-успешно, за разлика от следващите векове.

"Ние сме склонни да виждаме атеизма като една идея възникнала наскоро в светските западни общества", казва Уитмарш. "Всъщност ранните общества са приемали атеизма в спектъра на нещата смятани за нормални."

"Вместо да извличат атеистичните си аргументи от науката (както е днес), древните атеисти са обръщали внимание на парадоксалната природа на религията - това, че те кара да приемаш за верни неща, които интуитивно не ги виждаш в света."

В книгата се споменават атеистичните писания на Ксенофан от Колофон живял между 570 и 475 г. пр. н.е. Той е бил съвременник на Вторият храм в Йерусалим, а християнството и исляма са далеч в бъдещето. Тоест атеизмът може да се окаже много по-стар от много религии, а защо да е не е дори по-стар от всичките религии? Примерно Платон пише в 4 в. пр. н.е., че безбожниците от неговото време "не са първите с такива възгледи за боговете".

Източник


Като атеист, горното изследване много ми харесва. И все пак признавам правото на всеки отделен човек да вярва в каквато си иска религия (или изобщо да не вярва), независимо къде по света се намира. Нещо повече, смятам, че религиозната вяра (или липса на такава) не е избрана веднъж за винаги и човек може да си смени религията, щом пожелае. Долната статия е с подобна идея, жена от Иран е приела християнството. Тя се бори да остане в България, но властите и отказват. Това е безумие, лоши неща я очакват, ако се върне в "Ислямска република Иран".

Иранка, приела християнството, се бори да остане законно в България

Последната новина в този обзор е от Копенхаген, Дания. Тя е колкото с религиозен, толкова и с феминистичен характер. Съвсем скоро там ще бъде открита нова джамия, необичайното при нея е, че ще се поддържа само от жени, дори службите ще се водят от жена-имам. Все пак мъже ще могат да посещават новата джамия, с изключение на петъчните молитви. Този женски мюсюлмански храм е нещо уникално за Дания, а може би и за цяла Европа. Въпреки това не е новост за други части на света. В Китай женски джамии съществуват от столетия. В основата на датския проект стои Шерин Ханкан (на снимката).

Източник



Няма коментари:

Публикуване на коментар