понеделник, 20 януари 2020 г.

Какво знаем до този момент за китайския мистериозен вирус

Нещата са много динамични и се изменят за часове, вече се потвърди, че вируса се предава и от човек на човек (досега бе доказано заразяването само при контакт с болни животни), а и броя на заразените се увеличи. Така че дадените по-долу факти са малко остарели, но все пак нека се знае.

- Три смъртни случая, над 200 заразени в Китай.

- Независими западни експерти предполагат, че истинския брой на заразените е в пъти повече, вероятно към 1700 човека.

- Южна Корея съобщи за първи случай на заболяването. 2 случая в Тайланд и един в Япония.

- Симптомите при заразените са висока температура, кашлица и затруднено дишане.

- Огнището на заразата е град Ухан намиращ се централен Китай. Разположен е на река Яндзъ, мястото е важен транспортен възел с голямо пристанище, множество жп линии и летище, което обслужва 19 млн. души. Притеснителен факт за експертите е, че от летището се обслужват основно международни полети, което създава риск от бързо разпространение на заразата.

- Настъпи китайската нова година и заради празниците стотици милиони китайци ще пътуват. Това ще улесни разпространението на вируса.

- Пробите, изследвани от китайските учени, както и тези от СЗО, потвърдиха, че видът на заболяването е от типа "коронавируси".

- Сред проявленията на коронавирусите е обикновената настинка, но също и тежкият остър респираторен синдром (ТОРС), с който през 2002 и 2003 г. се заразиха 8098 души, а 774 от тях починаха. Тогава вирусът също се разпространи в Китай. Цяло чудо е че не се превърна в световен проблем. Сега обаче май няма да ни се размине.

- Властите в Китай съобщиха, че по-голямата част от заразените са били инфектирани от морска храна и животни, които се продават на пазара в Ухан. Регистрирани са също и случаи на заразени, които по никакъв начин не са имали контакт с животни или храна, идваща от пазара.

Източник


1 коментар:

  1. Последна информация:

    - починалите вече са 17
    - първи случаи в САЩ и Бразилия
    - целият град Ухан (11 милиона жители е под карантина)! Градският транспорт е спрян, не се допуска никой да влиза или излиза от града. Хората са задължени да си стоят вкъщи.

    ОтговорИзтриване