петък, 9 април 2021 г.

Сградата, която завъртат на 90 градуса, а хората продължават да си работят вътре

През 1930 г. американската телефонна компания  Indiana Bell Telephone Company решава, че и е необходима по-голяма сграда за централа в Индианаполис. Първоначалният план е старата постройка да се събори и на нейно място да се издигне нова. Една любопитна подробност - архитектът, който е нает за проектирането на новата сграда се казва Кърт Вонегът. Не, това не е известният писател, а неговият баща. Затова двамата за да се различават съответно понякога са наричани Кърт Вонегът Синиър и Кърт Вонегът Джуниър.

Вонегът Старши осъзнава, че старото здание не е нужно да се събаря, достатъчно е да се завърти на 90-градуса, за да се освободи достатъчно място за новата сграда. И понеже работата на телефонната компания е доста важна, цялата операция е направена без да се прекъсва нормалния работен ден на хората вътре!

След няколко десетилетия и старата и новата сграда все пак са съборени и на мястото им е построена още по-нова централа, но архитектурният подвиг от 1930 г. остава за винаги в историята.

Няма коментари:

Публикуване на коментар