четвъртък, 14 април 2016 г.

Енергетика и транспорт (подборка към 14 април 2016)

Китайски учени са разработили слънчеви панели, които произвеждат електричество, традиционно както от слънцето, така и от дъжда. Те имат слой графен, който взаимодейства с амониевите, калциевите и натриевите йони в дъждовните капки. Ток се създава от електроните в графена, които се свързват с тези положително заредени йони. Засега ефикасността на тази технология не е много висока, но с времето се очаква, че ще се подобрява. (Източник).

А най-голямата въгледобивна компания в света, американската "Peabody Energy", е фалирала. Причините са комплексни, най-важната от които е фактът, че все повече електричество се произвежда от природен газ - това е по-чист и екологичен вариант от въглищата. (Източник)

При транспорта също настъпват новите технологии:

"БМВ Изета" може да възкръсне като електромобил

Култовият автомобил от 50-те години на миналия век "БМВ Изета" може да възкръсне като електромобил. Идеята е на швейцарската компания "Микро Мобилити Системс".



Една новина от България, която няма нищо общо с новите технологии, а е резултат от конкуренцията:

Автобусен билет от 4 стотинки? Да, в Търговище


Това е един от случаите в които е видно как капиталистически механизъм като конкуренцията, облагодетелства хората. За жалост в много други случаи капиталистическите порядки са в в ущърб на гражданите. И между другото днес в София общинските съветници най-вероятно ще приемат цена от 1.60 лв за билет в градския транспорт, всякакъв коментар и сравнение с Търговище са излишни....


Няма коментари:

Публикуване на коментар