сряда, 27 април 2016 г.

На тази дата - 27.04.2016

За днешния ден могат да се кажат много неща, като например, че днес е роден великият Пенчо Славейков, дори технологичният гигант Гугъл го почете:

Google отбелязва рождения ден на Пенчо Славейков


На мен обаче винаги са ми били по-интересни случайните (или пък не толкова случайните) съвпадения. За днешната дата открих такова - то е свързано с науката и технологичните постижения. Ето примерите:

През 1947 г. Тур Хейердал започва пътешествие с тръстиковата си лодка Кон-Тики, с която изминава повече от 5000 морски мили. Той доказва, че океанските пътешествия с древни лодки са възможни. Нещо, което официалната наука отхвърля до онзи момент. Хейердал вярва, че жителите на Южна Америка са заселили Полинезия още в предколумбови времена. Днес, това вече не е така яростно отхвърляно от историците. Колко ли още неща отричани от науката, тепърва ще се оказват верни?

През 1981 г. на днешната дата Xerox PARC представят компютърната мишка. Нещо без което днес не можем да си представим един компютър. И макар мишката на компанията Ксерокс да не е първото подобно устройство, тя доста повече се доближава до днешния дизайн отколкото предшествениците си.

На 27 април 1791 г. е роден Самюъл Морз, американски художник и автор на морзовата азбука.

И България се вписва в тази технологична / научна дата с това:

1963 г. – открита е първата в България електрифицирана жп линия София – Пловдив.

Да, явно 27 април може да се приеме за ден на научно-техническия прогрес. По този повод отивам да си развивам чат-бота с наченки на изкуствен интелект :)

************************

Да видим какво става и на климатичния фронт. Днес разгледах статистиките за 5 български града - София, Пловдив, Бургас, Благоевград и Русе. Тук забелязах съвпадения при максималните температури.

В 4 от 5 града максималната температура на днешния ден е била 29 градуса, изключение прави само Русе, където е била 32 градуса по Целзий.

в 4 от 5 града максималната температура е достигната през 2013 година. Този път изключението е Бургас, където това се е случило през 1992 година.

А иначе от миналото към настоящето, днес ни очаква това:

Код за студ в 18 области в страната

Няма коментари:

Публикуване на коментар