вторник, 26 април 2016 г.

На тази дата - 26.04.2016

Днес се навършват точно 30 години от аварията в Чернобил през 1986, при която избухва Чернобилската атомна електроцентрала. Този инцидент се приема за най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Взривът предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус. И до днес вероятно много от случаите на рак в Русия и източна Европа се дължат на това събитие.

Повече за инцидента може да прочетете в съответната статия в Уикипедия:


Снимка от 2006 г. на чернобилския реактор с построения след аварията бетонен саркофаг:


Но отделно от преките поражения има и други последствия. Всяко значимо, а и много от не толкова значимите събития в човешката история имат неочаквани продължения. "Благодарение" на тази трагедия бяха създадени някои добри игри и филми. Един незабравим пример е гейм поредицата S.T.A.L.K.E.R.


Също така има и унищожителен компютърен вирус наречен Chernobyl, за когото обаче не е ясно дали е свързан по някакъв начин с аварията. Той се появява през 1998 и е програмиран така, че да се активира на 30 април. Именно заради тази дата медиите го наричат "Чернобил", но няма гаранция, че не е просто съвпадение. Аз помня времето, когато имаше много вируси активиращи се на точно определена дата, много хора въобще не си пускаха компютрите този ден. Повече за "Чернобил" можете да прочете тук:

Спомени за един ужасяващ компютърен вирус

Да, явно 26 април 1986 не може да се приеме за добра дата. Нещо свързано с годините преди това обаче ми направи впечатление. В Windows 10, който аз ползвам, има приложение наречено "Wheather", което освен, че показва метеорологични прогнози за следващите дни, има и богата статистика. Всяка сутрин преглеждам данните за поне няколко различни български града. Днес видях, че в Пловдив на днешния ден е било най-студено през 1984, цели -5 градуса. В Благоевград пък минималната температура за днешния ден е достигната през 1985 (2 градуса). Тоест две години поред 26 април е бил доста студен ден, а на третата е гръмната съветската централа...хм, интересно.

Днес, 26 април 2016 година, отново имаме нетипичен студ в България и Европа, демек кръгът се затваря. На някои места дори валя сняг, като в Босна например (специално дадените снимки са от вчера, но едва ли и днес е по-топло там):



Ще ни се наложи да потърпим студа още някоя и друга седмица:

Дават хубаво време чак за Гергьовден

Няма коментари:

Публикуване на коментар