петък, 31 декември 2021 г.

МИНИ-МИСТЕРИКОН (31 декември 2021)

За последният мини-бюлетин за 2021-а съм ви приготвил няколко интересни новини. 

Може би вече сте видели новинарски заглавия като долното:

Alexa посъветва 10-годишно дете да „бръкне в контакта“

E, това не е точно така както казва заглавието, но пак не е по-малко зловещо. Интелигентният помощник създаден от Амазон не е казал директно на момичето да бърка с пръсти в контакта, а я е посъветвал нещо друго. Детето е попитало Алексата за някакво предизвикателство и "умникът" е предложил да включи наполовина в контакта някой щепсел от електрически уред. На подаващите се оголени части от двете жила да сложи монета. Това реално ако се направи би предизвикало късо съединение, взрив, пожар. Добре че детето е имало ум в главата си и не е приело "предизвикателството".

(Източник)

 Към статията в горепосочения български сайт е дадена тази снимка за илюстрация:


Отново неточност! Дразнят ме такива неща понякога. Този щепсел е от новите - чиито крачета са частично обхванати от изолиращ материал. С него трудно ще стане "предизвикателството". За да се осъществи цялото бум-бум е необходим щепсел от по-стария вид:

За Alexa и за другите виртуални помощници, както и за Изкуственият интелект по принцип съм писал и преди:

Алекса е започнала да се смее зловещо

Siri, Alexa и Google’s Assistant реагират на недоловими за човешкото ухо команди

Мистичната страна на изкуствения интелект

Ако горните линкове не ви се отварят, прочетете инструкциите ТУК.

*************

Следва един природен феномен, който е благоприятствал един пътнически полет наскоро. 

Полет номер AF65 лети от Лос Анджелис за Париж. Той тръгва от американския град с 20 минути закъснение, но въпреки това пристига във френската столица с един час по-рано от предвиденото. Над Атлантическия океан попада на силно попътно въздушно течение и това му дава допълнителна скорост. Природата е невероятна! Не трябва да водим война с нея, трябва да живеем в синхрон!

Източник


Горният скрийншот е от сайта Flightradar чрез който ежеминутно хиляди ентусиасти от целия свят следят множество полети. На долният линк пък можете да следите до къде е стигнал в своето пътуване изстреляният точно на Коледа James Webb Telescope, има и много други данни:

Where Is Webb?


Тази изминала 2021-а година бе пълна с превратности и изненади както в личен, така и в обществен план. Вярвам, че и за много от читателите на Мистерика е било така. Дълги месеци в началото на годината блогът не функционираше, а в края на 2021-а стана private блог само за поканени читатели. Какво ни чака през идната 2022? Още превратности, трудности и изненади! За последното - за изненадите вярвам, че ще са както отрицателни, така и положителни. Все пак, всяка криза е и възможност. Ще се видим отново догодина, бъдете здрави!

Няма коментари:

Публикуване на коментар