събота, 19 септември 2015 г.

Научни и технологични новини

Чували ли сте за котката на Шрьодингер? За нея съм писал в тази статия:

Котката на Шрьодингер и духовете

Това е чисто теоретичен експеримент, поне така бе досега. Група физици от Китай смятат да направят нещо подобно, но не с котка, а с бактерии. Друга разлика с класическия експеримент е, че бактериите няма да са са живи и мъртви едновременно, а едновременно ще са на две различни места - поне това ще е целта на учените. Дали ще докажат едно от основните неща в квантовата теория? Или ще се види, че този постулат е невъзможен? С нетърпение чакам резултатите от експеримента.

(Източник)

Една много добра новина от Австралия:

Австралия спира помощите за неваксинирани деца

Крайно време е да се изкорени анти-ваксърството из основи! Това е лъже-наука, макар да не е нито първата, нито ще е последната. Има обаче една съществена разлика - "анти-ваксърството" е опасно, от него се умира. Преди няколко месеца почина едно дете от Испания защото родителите му не са го били ваксинирали.

Друга лъжа с която се боря настървено, е че "глобалното затопляне не съществувало". Тъкмо пристигнаха метеорологическите данни за миналия месец. Статистически средно, това е най-горещия август от както се правят измервания. На долната карта са показани температурите в различните региони. Тъмно червените петна показват рекордно високи стойности.



А ето и сравнение с предишните най-топли години. Засега сме много "отгоре", дали графиката ще завие надолу през оставащите месеци? Съмнявам се....



Междувременно в САЩ трети град преминава на изцяло възобновяема енергия - Аспен в Колорадо. Основно електричеството се произвежда от вятър и вода, но има и малко слънчеви и геотермални инсталации. Овен това цената на зелената енергия все повече пада. (Източник)

Браво на американците! Това е бъдещето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар