понеделник, 7 септември 2015 г.

Зачестяват ли животинските нападения над хора

Пол Сийбърн е написал интересна статия в сайта "Mysterious Universe". В нея се пита дали зачестяват нападенията на мечки над хора.

Наскоро малкият руски град Лучегорск стана световно известен именно заради тези животни. От известно време това двадесетхилядно селище в Сибир на границата с Китай е обсадено от голяма група черни азиатски мечки - преброени са поне 36 индивида. Хората не смеят да излязат навън, не пускат децата в детските градини. Направо се чувстват все едно са във военна зона - автомобили с високоговорители обикалят по улиците и предупреждават за опасността, често се чуват и изстрели. Местната полиция обаче не може да се справи, а централната власт не изпраща помощ - явно на руското правителство му е по-важно да праща войски в Сирия и Украйна, отколкото да помага на собственото си население.




Друг случай, отново от Русия, само че доста по-на север. Трима мъже в метеорологична станция отвъд полярния кръг са обсадени от 5 бели мечки вече седмица. За отбрана единствено имат пистолет изстрелващ сигнални ракети. Тръгнала е помощ към тях, но разстоянията в северен Сибир са огромни.


В Америка пък през месец август са се случили следните инциденти - гризли е убила автостопаджия в парка Йелолстоун, друга гризли е ранила дървар в Аляска, а черна мечка е атакувала човек в Западна Вирджиния.

Дали наистина нападенията на мечки над хора зачестяват или просто така ни се струва? Ако са по-чести от преди каква е причината? Може би има някакво логическо обяснение като глобалното затопляне например. Ледовете се топят и полярните мечки са принудени да търсят храна все по-на юг. В горите също се среща все по-малко храна и мечките все по-често влизат в досег с хората.


Друга новина от САЩ. Голяма акула е хваната преди да стигне до американската столица Вашингтон. Има една подробност - градът е на около 200 километра от Атлантическия океан! Как тогава акулата е щяла да стигне до него? По река Потомак. Това е третият подобен инцидент за три години.


Източник

Дали и тази акула е била принудена да навлезе в реката поради обедняването на храна в океана предизвикано от климатичните промени?

Някои любители на теориите за края на света биха казали, че това са поличби и животните ще стават все по-агресивни....

Няма коментари:

Публикуване на коментар