сряда, 23 декември 2015 г.

Парадите на джиповете в Колумбия

В Колумбия джипът е най-характерното средство за превоз, особено в регионите в които се отглежда кафе. Той се е превърнал в част от самия живот на хората.

За първи път джипове се появяват през 1946 година. След края на Втората Световна Война американската армия има голямо количество бойни джипове, които започва да продава на развиващите се страни на добри цени. Понеже преди това в Колумбия за транспорт са използвали мулета, джиповете започват да се наричат "mulitas mecánicas", което ще рече "механични мулета".

Тези нови "мулета" започват да се използват за всичко - от превоз на кафе, банани, селскостопански животни, хора и покъщнина. При това винаги са натоварени с извънгабаритен товар. Джиповете не само, че успяват да превозят всичко това, ами с лекота се придвижват сред стръмните хълмове на Колумбия. На някои места все още не е прокарано електричество и двигателите на автомобилите се използват за захранване на водни помпи и генератори. Джиповете са живот и въпреки, че много от тях са на възраст, все още фунционират с оригиналните си части.

Всяка година почти всеки малък град в Колумбия в районите произвеждащи кафе организира парад на джиповете. Местните хора товарят бричката си с какво ли не и дефилират по улиците. Най-интересните товари и украси получават награди.

Източник

















Няма коментари:

Публикуване на коментар