сряда, 23 декември 2015 г.

САЩ, Обама и добрите новини

Другата година САЩ ще има нов президент, но който и да е това (Тръмп, Хилъри Клинтън, Сандерс или някой друг), не вярвам да е особено добър, а Тръмп дори би бил много вреден за целия свят. Обама ще бъде запомнен с много неща, както положителни, така и отрицателни. Моето лично мнение е, че въпреки недостатъците си, той е най-добрият американски президент от времето на Джими Картър до сега. По-добър е от Рейгън, Бил Клинтън и двамата президенти Буш.

Някои от нещата, които бих определил като отрицателни в двата му мандата:

- Не успя да се справи с големия проблем на САЩ (насилието) и не ограничи огнестрелните оръжия.
- Прибързано вдигна санкциите срещу Иран. Не съм убеден, че аятоласите са искрени в твърденията си, че няма да разработват атомни оръжия.
- Не посмя да даде категоричен отговор на зверствата и престъпленията срещу човечеството извършвани от Асад.

Към добрите неща приписвам:

- Обамакеър, програмата за здравеопазване чрез която дори бедните в САЩ получиха достъп до здравни услуги. Практиката "който има пари, той ще бъде лекуван и ще живее" трябва да бъде премахната навсякъде по света!
- Легализирането на гей-браковете.
- Легализирането на марихуаната.
- Затоплянето на отношенията с Куба. Това трябваше отдавна да е направено!

Поредната стъпка в тази посока:


По принцип в двата мандата на Барак Обама, САЩ се опитаха да затоплят взаимоотношенията си на практика със всички. Друг пример - наскоро САЩ са върнали на Китай 22 археологически експонати и динозавърски фосил, незаконно внесени в Америка. (Източник)



За жалост добронамереността в дипломацията бе изтълкувана от някои среди, основно Русия, като слабост и те започнаха да водят агресивна политика. Но да се върнем на действията на Обама. Наскоро той е помилвал двама души с доживотни присъди за това, че са хванати с марихуана (източник).

А по принцип 2015-та е била годината с най-малко издадени смъртни присъди в САЩ от 40 години (източник).

Благодарим ти за всичко, Обама! Бе един достоен президент!


Няма коментари:

Публикуване на коментар