петък, 12 август 2016 г.

Лагерът "Сенчъри" и проектът "Айсуорм"

"Сенчъри" е името на изследователска станция изградена от САЩ в Гренландия през 1960 година. Ето едно видео от онова време, в което се вижда самото създаване на лагера:



Това обаче е научна станция само на повърхността. Целта на "Сенчъри" всъщност е да служи като параван за нещо злокобно. Става въпрос за военен проект наречен "Айсуорм" (Леден червей). Той е предвиждал под ледовете на Гренландия да се разположат ракети с ядрени глави, които да са насочени към СССР. Проектът е толкова таен, че дори правителството на Дания не е знаело за него. Датчаните, под чиято юрисдикция е била Гренландия, са си мислили, че отдават терен на САЩ само и единствено за научни изследвания.

За щастие американците не поставят ракети в "Сенчъри", оказва се, че ледът се движи и мястото не е сигурно. През 1966 "изследователската" станция е изоставена като преди това от там все пак е изваден ядреният реактор, който е служил за производство на електроенергия. По-голяма част от лагера обаче остава непокътната под леда, включително биологични, химически и радиоактивни отпадъци. Смятало се, че те завинаги са погребани под пластовете лед.



Днес учените изпитват сериозни безпокойства за "Сенчъри". Глобалното затопляне разтопява ледовете и е напълно възможно опасните вещества намиращи се в лагера да достигнат до външната среда и дори до океана.

Източник 1 и Източник 2

Тази статия ми напомни за книгата "Айсбергът на смъртта" от Джеймс Ролинс. В нея се разказва за изоставена полярна станция на име "Грендел" в която живеят чудовища. Какво сега живее там долу под леда в "Сенчъри"? Със всичките тези химикали и радиоактивни отпадъци дали не се е появило някое чудовище?

Няма коментари:

Публикуване на коментар